Companii

Ultimul pret la fumat: 100 de milioane de dolari

23.08.2001, 00:00 24



Richard Boeken, fumatorul bolnav de cancer care a castigat procesul intentat companiei Philip Morris, obtinand despagubiri de trei miliarde de dolari, a acceptat in cele din urma sa primeasca numai 100 de milioane de dolari, a declarat avocatul acestuia.

La inceputul acestei luni, Charles W. McCoy Jr, judecator la Curtea Suprema de Justitie a sustinut verdictul juriului in favoarea reclamantului Richard Boeken, dar a spus ca suma ceruta de acesta drept despagubire este exagerata. El i-a dat lui Boeken termen ca pana in aceasta saptamana sa decida daca accepta o suma mai mica sau va intenta un nou proces pentru despagubiri mai mari.

Michael Piuze, avocatul lui Boeken a spus ca acesta a semnat actele de acceptare pe 15 august, dar acestea nu au fost inregistrate de catre Justitie decat la inceputul acestei saptamani.

Piuze a mai spus ca este sigur ca Philip Morris va face recurs, propunand despagubiri de numai 50.000 dolari, dar ca, in acest caz, clientul sau va intenta un nou proces. Oficialii companiei au anuntat ca vor face recurs impotriva intregului verdict si nu doar impotriva sumei cerute de Boeken.

Despagubirile de 100 de milioane dolari sunt cele mai mari acordate intr-un proces intentat de o persoana fizica unui producator de tutun.

Boeken, care a inceput sa fumeze de la 13 ani si a consumat chiar si doua pachete de tigari pe zi, a acuzat firma Philip Morris ca a inselat opinia publica, timp de 40 de ani, in ceea ce priveste riscurile pe care le prezinta tutunul, dar si pentru ca este responsabila de boala sa.

In iunie, la pronuntarea verdictului, juriul a considerat ca firma Philip Morris se face vinovata de frauda, neglijenta si conspiratie. Avocatul firmei Philip Morris, Maurice Leiter, a pledat pentru faptul ca firma nu l-a obligat niciodata pe reclamant sa fumeze. "De fapt, Boeken nu a fumat pentru ca firma l-a sfatuit sa faca asta. El a decis sa fumeze", a declarat avocatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO