Companii

Vanzarile benzinariilor Lukoil au trecut de un miliard de euro si au inregistrat un profit operational de 50 mil. euro

Vanzarile benzinariilor Lukoil au trecut de un miliard de euro si au inregistrat un profit operational de 50 mil. euro

Click pentru imaginea marita

23.05.2008, 21:23 125

Cresterea rezultatelor peste asteptari a intervenit in contextul in care compania a reusit sa vanda anul trecut volume de carburanti si de lubrifianti in crestere cu 119% fata de estimarile initiale, pana la un nivel de 766,4 mii de tone, potrivit datelor furnizate de companie. Cifra de afaceri a Lukoil Romania in 2007 a fost de 1,18 miliarde de euro, in usoara crestere fata de rezultatul de 999 de milioane de euro raportat in 2006. Lukoil este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala avand o retea formata din aproximativ 300 de puncte de alimentare prin intermediul careia controleaza circa 25% din piata de carburanti.
In segmentul de retail, Lukoil Romania realizeaza programul de investitii de construire pe coridoarele de transport paneuropene a unei serii de benzinarii corporative. In acest scop, precum si pentru modernizarea si cresterea rentabilitatii benzinariilor in functiune, compania deruleaza investitii de peste 11 milioane de dolari (7 milioane de euro).
"Pentru anul in curs, este posibil sa mai construim 6-7 benzinarii pe autostrazi, dar totul depinde de rezultatul licitatiilor la care am participat. In afara de aceste statii, nu s-a pus in discutie achizitia altor unitati", afirma Radu Georgescu, directorul de resurse umane al Lukoil Romania.
Pe langa activitatea de retail, Lukoil este prezenta in Romania si prin intermediul rafinariei ploiestene Petrotel Lukoil, achizitionata in 1998. Anul trecut, incasarile rafinariei au atins 2 miliarde de dolari (1,27 de miliarde de euro) iar venitul operational a fost de peste 24 de milioane de dolari (15,3 milioane de euro), la o productivitate anuala de 2,4 milioane de titei.
Rusii desfasoara proiectul de reconstructie al centralei electrotermice (CET) aflata pe platforma rafinariei, investitia totala fiind de 100 de milioane de dolari (64 milioane de euro). Dupa finalizarea recontructiei, centrala va functiona pe cocs, combustibil mult mai ieftin decat pacura folosita in prezent. Pana in prezent, volumul total al investitiei companiei Lukoil in industria petroliera romaneasca se ridica la 600 de milioane de dolari (384 de milioane de euro), dintre care 250 de milioane de dolari (160 de milioane de euro) s-au investit in Petrotel Lukoil.
Piata produselor petroliere va ajunge anul acesta la o valoare de aproximativ 7 miliarde de euro, majoritatea jucatorilor din piata spunand ca se va inregistra un ritm de crestere intre 7 si 10%.
In total, consumul de carburanti se ridica la aproximativ 5 milioane de tone anual, din care aproximativ 1,6 milioane de tone reprezinta consumul de benzina, iar cel de motorina este de circa 3,4 milioane de tone.
Aceste volume reprezinta atat consumul realizat pe partea de retail, cat si cel consemnat pe partea de wholesale.
De la inceputul anului, produsele la pompa au inregistrat cresteri de pret de peste 12%, in conditiile in care barilul de titei a depasit orice record, ajungand la nivelul de 130 de dolari pe baril.
Jucatorii din piata spun insa ca aceste cresteri nu vor avea un impact asupra consumului de carburanti in sensul scaderii acestuia datorita inelasticitatii cererii de pe aceasta piata.
In afara de Lukoil, pe piata retailului de carburanti mai activeaza companii precum Petrom, cea mai mare companie locala, care controleaza aproximativ 30% din piata de profil prin intermediul unei retele de benzinarii de aproximativ 450 de puncte de alimentare, Rompetrol Downstream, care are aproximativ 400 de statii de alimentare avand o cota de piata de 25%, egala cu cea detinuta de Lukoil, MOL Romania, care a ajuns in primul trimestru la o cota de piata de 13% prin intermediul a 124 de benzinarii si Agip Romania, filiala locala a gigantului italian Eni, care detine o cota de 1,8% prin intermediul a 26 de benzinarii.
In afara de acesti jucatori, pe piata mai sunt prezenti benzinarii particulari care detin circa 412 de puncte de alimentare, posibile tinte de achiztii pentru companiile care deja au o prezenta puternica pe acest segment, dar si pentru cele care-si doresc sa intre pe piata locala.

Salariu mediu brut lunar de 670 de euro in Lukoil
Venitul mediu brut al angajatilor Lukoil Romania este de 2.461 de lei (670 de euro), cu circa 230 de euro mai mare decat salariul mediu brut national inregistrat in martie. Pe segmentul de retail, rusii au 3.700 de angajati in Lukoil Romania , la care se adauga cei 1.100 de angajati ai Petrotel Lukoil. Circa 81% din angajatii Lukoil Romania lucreaza in cele 300 de benzarii de pe piata locala, in functii de operatori si sefi de statie. Venitul mediu brut lunar al unui operator de benzinarie este de 1.350 de lei (370 de euro), in vreme ce un sef de statie incaseaza un venit mediu brut lunar de 2.761 de lei (750 de euro), cu peste aproape 11% mai mult decat media pe societate. Salariul mediu brut lunar din industria petroliera s-a plasat anul trecut la 2.071 de lei (565 de euro), in crestere cu 36% fata de anul precedent. Cele mai mari cresteri salariale din 2007 le-au inregistrat angajatii din transporturi aeriene si IT si cercetare, care au primit cu 38% mai multi bani decat in anul porecedent, in vreme ce salariile muncitorilor din comert au avut aceeasi rata de crestere cu cea a lucratorilor din industria petroliera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO