Companii

Vanzarile Terapia Ranbaxy revin pe plus in trimestrul II

30.07.2008, 18:32 33

Vanzarile Terapia Ranbaxy, parte a grupului indian Ranbaxy, au scazut in primul semestru al acestui an cu 14% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 57 de milioane de dolari (peste 36 mil. euro), ca urmare a impactului reformelor din domeniul sanatatii asupra pietei farmaceutice, potrivit raportului semestrial al grupului indian
Dupa ce in primul trimestru al acestui an, producatorul a raportat o scadere a vanzarilor de 29% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 26 mil. dolari (peste 16 mil. euro), in cel de-al doilea trimestru al anului Terapia Ranbaxy a inregistrat vanzari de 31 mil. dolari si o crestere de 5% fata de perioada aprilie-iunie 2007.
Comparativ cu primul trimestru, in perioada aprilie-iunie a acestui an vanzarile s-au majorat cu 17%, semnaland o imbunatatire graduala a operatiunilor si impactul pozitiv al introducerii unei noi modalitati de prescriere a medicamentelor, cea pe brand, incepand cu 1 aprilie, potrivit informatiilor din raport.
Pe de alta parte, Zentiva, unul dintre principalii competitori ai Terapia Ranbaxy in productia de medicamente a consemnat in prima jumatate a anului o scadere de 33% a vanzarilor com-parativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 891,2 mil. coroane cehe (38,7 mil. euro), potrivit unui raport preliminar al actionarului majoritar al grupului ceh Zentiva. In lei, scaderea a fost de aproximativ 16%. Cu toate acestea, Zentiva sustine ca rezultatele sunt in linie cu asteptarile companiei si marcheaza finalizarea realinierii afacerilor pe piata farmaceutica.
Atat Terapia Ranbaxy, cat si Zentiva Romania au raportat o scadere accentuata a vanzarilor in primul trimestru al acestui an, in conditiile in care si ritmul de crestere al pietei a incetinit considerabil. Declinul acestor doi producatori a venit dupa mai multi ani de crestere sustinuta. Zentiva a intrat pe piata locala la finalul anului 2005 cand a achizitionat Sicomed, iar Ranbaxy in 2006 cand a preluat controlul Terapia. Dupa mai multe schimbari la nivel de management, conducerea Zentiva a fost preluata de Dragos Damian (anterior, CEO al rivalului Terapia), in timp ce Ranbaxy l-a adus la Terapia pe Mahendra Bharadwaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO