Companii

Wal-Mart este acuzat de discriminare sexuala

22.06.2001, 00:00 21



aase actuali sau fosti angajati ai grupului Wal-Mart Stores, cel mai mare lant de magazine din intreaga lume, au dat in judecata compania americana, acuzand-o de discriminare sexuala, afirmand ca femeile nu beneficiaza de aceleasi avantaje salariale si au dificultati in dezvoltarea carierei.

In plangerea depusa, se sustine ca liderul comerciantilor din Statele Unite promoveaza mult mai rapid salariatii barbati decat femeile si nu ofera angajatilor de sex feminin aceleasi oportunitati in ceea ce priveste locurile de munca, pregatirea, compensatiile, relateaza The Wall Street Journal. De asemenea, reclamantii afirma ca Wal-Mart a penalizat femeile care s-au plans de aceste practici.

Procesul a fost intentat de cei sase in numele intregului colectiv, referindu-se eventual la cele aproximativ 700.000 de femei care lucreaza sau au lucrat in diferitele magazine din grupul Wal-Mart.

Pentru a-si sustine cauza, reclamantii afirma ca 72% dintre muncitorii lantului de magazine sunt de sex feminin, dar numai o treime din salariatii cu functii de conducere apartin sexului slab.

Comparativ, in cadrul celor mai importanti 20 de competitori ai Wal-Mart, aproximativ 56% dintre angajatii cu functii de conducere sau supraveghere sunt femei, potrivit statisticilor Departamentului de Munca citate in proces.

Wal-Mart "nu a efectuat nici un fel de discriminare", declara insa Bill Wertz, purtator de cuvant al companiei. "Femeile detin pozitii de maxima responsabilitate in intreaga noastra organizatie", a mai spus Wertz care afirma ca firmele pot clasifica functiile de conducere in mod diferit.

De exemplu, Wal-Mart nu include in aceasta categorie sefii de departament si supraveghetorii, dar alte companii ar putea face acest lucru.

In plangere nu sunt cuprinse si facilitatile Wal-Mart, cum ar fi centrele de distributie si sediul central al corporatiei, in care doar unul din cei mai importanti 20 de membri ai conducerii este de sex feminin.

Concernul american are 1,2 milioane de salariati in lume, dar marea majoritate - 960.000 - lucreaza in SUA, Wal-Mart fiind astfel cel de-al doilea angajator american, dupa Guvernul federal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO