Companii

ZF ESG Summit 2024. Mihai Toader-Pasti, One United Properties: ESG ne ajută să avem o abordare mai integrată şi o viziune mai de ansamblu. Trebuie ca toţi actorii publici şi privaţi din piaţă să lucreze împreună pentru a vedea unde se opreşte dezvoltarea şi să remediem problemele

ZF ESG Summit 2024

ZF ESG Summit 2024. Mihai Toader-Pasti, One United...

Autor: Ramona Cornea

15.05.2024, 15:58 82
Practicile ESG oferă  abordare mai integrată şi o viziune mai de ansamblu a sistemelor şi trebuie ca toţi actorii publici şi privaţi din piaţă să lucreze împreună pentru a vedea unde se opreşte dezvoltarea şi să remedieze acele probleme, este de părere Mihai Toader-Pasti, consultant sustenabilitate, One United Properties. 
 
„Oraşele sunt motorul de dezvoltare al României şi, în cascadă, o abordare mai integrată şi mai responsabilă la nivel de oraşe se transformă implicit într-o transformare la nivelul întregii ţări. Cu ce cred că ne ajută ESG este în primul rând să avem o abordare mai integrată şi o viziune mai de ansamblu între sisteme. Noi credem că există foarte multă valoare care poate să fie creată în locuri în care ea se pierde, precum zona de deşeuri, economie circulară, de exemplu, astfel încât tu să poţi să trăieşti într-o zonă în care câştigă toţi actorii care joacă împreună. Nu trebuie să ai un minus de spaţiu verde ca să ai dezvoltare imobiliară. Trebuie ca toţi actorii publici şi privaţi din piaţă să lucreze împreună şi să vedem zonele în care se opreşte dezvoltarea, de ce se opreşte şi fiecare dintre noi să devină mai bun acolo unde îşi are responsabilităţile”, a spus el în cadrul evenimentului ZF ESG Summit 2024.
 
Ce a mai declarat Mihai Toader-Pasti în cadrul evenimentului ZF: 
 
Dacă vorbim despre investiţii, cred că este important modul în care ne uităm la oraşe. Ce facem noi este să ne uităm la oraşe dintr-o perspectivă tridimensională. Un dezvoltator este mai mult. 
 
Cred că un dezvoltator ar trebui să fie mai mult decât un constructor de clădiri, este şi un creator de spaţii şi un creator de emoţii. Aici trebuie să te uiţi, iar noi ne uităm are cel mai mare sens pentru un anumit proiect de dezvoltare, în funcţie de zonă, clienţi etc. să se ducă banii şi încercăm ca fiecare proiect să aibă cel puţin câteva lucruri care să să-l facă unic.
 
În al doilea, rând cred că trebuie să ne uităm la impact şi la tipurile de impact, fie că sunt pozitive şi negative. Ce facem noi la One este să plecăm de la ocupant, de la rezident, după să ne ducem la zona de clădire, dar şi la zona de dezvoltare, oraş şi planetă. Ce înseamnă asta este că, în general, atunci când construieşti ceva, creezi un mic deranj în zona respectivă, iar relaţia cu vecinii de multe ori este tensionată pentru că aşa e natura lucrurilor. Nimeni nu vrea să se întâmple o construcţie în proximitatea lor, dar atunci când este gata, când sunt spaţii publice, când sunt spaţii verzi, când întreaga zonă a crescut, când valoarea imobilelor pe care vecinii le au creşte, toată lumea e fericită. Noi încercăm prin dialogul cu aceste comunităţi de vecini să echilibrăm cât mai mult această curbă de nemulţumire, care după se transformă în mulţumire. 
 
Ce cred că mai este important vizavi de investiţii este să încercăm să avem nivelul de ambiţie raportat la cât poate să suporte piaţa. Este relativ simplu să-ţi doreşti ca toate clădirile să fie zero carbon, să fie zero poluare de toate felurile, să fie spaţii verzi peste tot, dar cineva trebuie să plătească pentru chestia asta. Nimic nu-i gratuit, fie că plăteşte statul, fie că plăteşte o firmă, fie că plătesc angajaţii, cineva plăteşte. 
 
Din perspectiva noastră, ne uităm la tot felul de indicatori din zonele acestea trei pe care le-am menţionat şi, în funcţie de fiecare proiect, avem o abordare diferită asupra ceea ce are sens şi asupra ceea nu are sens şi din perspectivă des ESG, dar şi mai departe de atât.
 
Dincolo de loc, cred că trebuie să ne gândim şi la impactul pe care îl are dezvoltarea respectivă în zonă, care sunt nevoile din perimetrul respectiv. Ne uităm şi la ce există în zona respectivă, dacă există şcoli, dacă există spaţii comerciale, zona de business, parcuri şi alte lucruri similare la nivel de facilităţi.
 
Discuţia de cât de mare este responsabilitatea unei companii private să creeze soluţii publice, servicii publice pentru oameni este un subiect destul de complicat, care în general are nevoie de colaborare inter-instituţională şi inter-companii, în care o companie privată are un partener în administraţia locală, la nivel de guvern, de prefectură. Ămpreună creează acest ecosistem de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO