Companii

ZF Power Summit 2019. Efectele OUG 114: Prin plafonarea gazului şi a energiei câştigă cei care nu investesc şi cei care revând, nu producătorii. Ne pierdem rolul regiona. Marile companii din energie, fie private, fie de stat, critică la unison OUG 114

Peste 20 de speakeri şi 250 de participanţi au răspuns invitaţiei ZF la dezbatere în cea de-a doua zi a ZF Power Summit 2019. Printre ei s-au numărat cei mai puternici oameni din energie.

Peste 20 de speakeri şi 250 de participanţi au răspuns invitaţiei ZF la dezbatere în cea de-a doua zi a ZF Power Summit 2019. Printre ei s-au numărat cei mai puternici oameni din energie.

„Vrem să investim, dar vrem să înţelegem piaţa în care investim. Din perspectiva unui investitor avem nevoie de stabilitate. Nu e cazul unic pentru România, pentru că asta vrem peste tot“, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom, subliniind că deciziile de investiţii în proiecte de miliarde de dolari, aşa cum este cazul Neptun Deep din Marea Neagră, nu pot fi luate cu schimbări fiscale peste noapte.

Producătorii de energie şi de gaze din România sunt printre cei mai afectaţi de prevederile OUG 114 privind introducerea unor măsuri fiscale. Deşi companiile spun că plafonarea pe trei ani de zile a preţului la gaze însoţită de îngheţarea preţurilor la energie este justificată prin prisma scumpirii accelerate a utilităţilor din ultimii ani, nu toată piaţa este vulnerabilă.

Astfel, protecţia trebuie făcută ţintit, către consumatorii care sunt cu adevărat vulnerabili, banii din aceste taxe trebuind să fie folosiţi tocmai în acest scop.

Altfel, chiar producătorii, verigă esenţială din domeniul energetic şi atuul României în sector, vor fi cei mai afectaţi.

„O să câştige cei care nu au investit în retehnologizare şi care acum au materie primă ieftină la dispoziţie şi o să câştige cei care o să vândă produsul finit la preţuri internaţionale prin schimbările introduse de OUG 114“, a spus Dumitru Rotar, director general adjunct explorare - producţie Romgaz. Practic, el atenţionează că motivaţia pentru un producător de a investi este anulată în contextul în care investiţiile, care sunt tot mai riscante, se regăsesc în costuri, dar deodată preţurile care permit recuperarea acestora sunt plafonate.

La rândul său, Bogdan Badea, preşe­dintele directoratului Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat care a raportat pentru 2018 un profit de 1,55 mld. lei, a precizat că firma este nevoită să-şi revizuiască planurile pe termen lung. „OUG 114 are şi o parte bună, avem o categorie de consumatori, cei vulnerabili, care sunt avantajaţi. Am retras însă bugetul de investiţii pe termen lung pe care îl anunţasem, pentru că trebuie să îl revizuim“. El a mai precizat însă că sunt discuţii în ceea ce priveşte modificarea prevederilor OUG 114, acesta fiind un semnal încurajator.

Altfel, România riscă multe.

„Eu cred că România va pierde rolul de lider regional în situaţia în care nu va aborda urgent în primul rând problemele urgente ale energiei, mă refer la gaz şi electricitate“, a precizat Corneliu Bodea, preşedinte Centrul Român al Energiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO