Eveniment

Agricultorii contrazic estimarile optimiste ale autoritatilor privind productia de cereale

02.07.2008, 19:14 22

Estimarile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), care vede o productie de cereale si plante tehnice de circa 21,2 milioane de tone in acest an, sunt contrazise de principalii jucatorii care activeaza in sectorul agricol.
Acestia cred ca planul autoritatilor este mult prea optimist, chiar daca o revenire a agriculturii este asteptata de toti datorita conditiilor meteo favorabile.
Volumul anuntat de MADR este de aproape trei ori mai mare decat cel realizat anul anterior, cand productia a fost de 8,6 milioane de tone. Producatorii spun insa ca volumul obtinut anul acesta va fi cu cel putin 10% mai mic fata de cel prevazut de minister. "In ceea ce priveste culturile de grau, s-a preconizat o productie de pana la 7,4 milioane de tone, dar dupa recoltare vom vedea cu totii o scadere de 10-15%, pana la 5,4 milioane de tone de grau", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Estimarile de 7,4 milioane de tone de grau realizate de Ministerul Agriculturii plaseaza productia de grau la maximul ultimilor trei ani. Acest lucru inseamna ca productia medie la hectar ar ajunge la aproximativ 3,4 tone, in conditiile in care suprafata alocata graului este de 2,1 milioane de hectare. Mai mult de atat, la un pret mediu de 700 lei/tona (aproape 200 de euro/tona), nivel la care ar putea fi comercializat graul anul acesta, potrivit agricultorilor, valoarea totala a graului ar putea ajunge la aproape 1,5 miliarde de euro.
La nivel mondial productia de grau este estimata pentru anul acesta la 635 de milioane de tone, in crestere cu 5% fata de anul anterior, cand s-a inregistrat o productie de 603 milioane de tone.
Si culturile de rapita vor avea de suferit la nivel local, chiar daca perioada cultivarii promitea o productie de 885 de mii de tone, in crestere cu 130% fata de 2007, cand s-a raportat o productie totala de 352 de mii de tone.
"Nu putem face nicio estimare referitor la rezultatele pe care le vom avea, deoarece pot interveni surprize. Sunt probleme la cultura de rapita, trebuie sa recoltam rapid, deoarece este pretentioasa, iar vantul si ploile repetate au avut o contributie negativa", anunta Adrian Porumboiu, omul de afaceri care detine grupul Racova Agro Pan Grup din Vaslui.
O recolta mai mare datorita conditiilor meteo favorabile va determina o usoara scadere a preturilor la cereale, dar nivelul nu il va atinge pe cel din anii trecuti, mai ales ca tranzactiile sunt influentate de situatia internationala. Criza de cereale la nivel global va mentine trendul ascendent al preturilor, iar comerciantii romani vor profita de cererea mare pentru a pastra preturile ridicate.
Pretul graului, de exemplu, care a atins cote maxime in primele luni ale acestui an, fiind tranzactionat la nivel local si cu 250 de euro pe tona (900 lei/tona), adica 0,24 euro/kg (0,86 lei/kg) va scadea imediat dupa recoltare, ajungand sa se vanda incepand cu iulie cu aproximativ 200 euro/tona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO