Eveniment

Agricultorii primesc luna viitoare primii bani de la UE

19.08.2008, 18:48 17

Agricultorii si autoritatile locale carora le-au fost aprobate in primavara proiectele pentru obtinerea de finantari nerambursabile de la UE vor primi efectiv banii incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie, potrivit reprezentantilor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)
"Am demarat procedura de semnare a contractelor. Beneficiarii cu proiecte selectate pentru finantare au primit notificari si incepand cu aceasta saptamana, urmeaza sa fie semnate documentele, iar primele fonduri vor fi acordate undeva la sfarsitul lunii septembrie", a declarat pentru ZF Ecaterina Rosu, director general adjunct Implementare Tehnica din cadrul APDRP.
Tot in septembrie va fi organizata o noua sesiune de depunere de proiecte pentru doua noi domenii de finantare si anume masura 312, care se refera la sprijinirea pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi si masura 313 - incurajarea activitatilor turistice.
Pentru cele doua masuri, ghidurile sunt in lucru urmand a fi disponibile catre sfarsitul acestei luni.
Reprezentanta Agentiei spune ca dupa primirea notificarii, beneficiarii trebuie sa se prezinte in termen de 15 zile la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pentru semnarea contractului care urmeaza sa fie validat si sa treaca de controlul financiar. Agricultorii si autoritatile locale trebuie sa realizeze apoi investitiile din fondurile proprii, iar ulterior se vor prezenta cu un dosar al cererii de plata, care sa contina copii dupa facturi, chitante sau bonuri, pentru a putea deconta banii la sfarsitul lucrarilor.
"Beneficiarii nu au voie sa aiba niciun document de achizitie incheiat la data semnarii contractului la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Ei pot doar sa initieze procedurile de achizitii, sa realizeze licitatii si sa isi selecteze partenerii", afirma Ecaterina Rosu.
Beneficiarii pot recupera pana la 75% din valoarea investitiei, dar nu mai mult de un milion de euro, in functie de complexitatea si tipul lucrarilor sau forma de organizare juridica.
In functie de investitie, banii pot fi recuperati intre 30 si 90 de zile de la data depunerii dosarului de cerere de plata la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Dosarul va fi verificat si aprobat de expertii APDRP, dupa care se vor efectua platile solicitate care sunt indentificate ca eligibile.
Pana in prezent, autoritatile au declarat aproape 700 de proiecte eligibile, aferente sesiunilor din martie si aprilie. Cele mai multe, respectiv 559 - cu o valoare totala de 429 mil. lei (120 mil. euro), au fost depuse pentru masura 121, Modernizarea exploatatiilor agricole.
Prima transa de fonduri UE pentru dezvoltare rurala, a fost virata la sfarsitul saptamanii trecute si are o valoare de circa 560 mil. euro, din cele opt miliarde care vor veni pana in 2013. Programul National de Dezvoltare Rurala a fost avizat de Comisia Europeana in luna februarie a acestui an, iar investitorii au putut depune proiecte incepand cu luna martie. Totusi, contractele de finantare pot fi semnate numai dupa aprobarea oficiala a programului, care a venit pe 16 iulie, dupa realizarea unei proceduri parlamentare pentru redistribuirea bugetului alocat Romaniei in 2007 catre ceilalti ani de desfasurare a programului.
Sumele aferente anului 2007 nu au putut fi cheltuite intrucat programul a fost aprobat in 2008.

Pasii de dupa aprobarea proiectului

Primirea notificarii;
In 15 zile beneficiarul trebuie sa semneze contractul la Oficiile Judetene de Plati;
Contractul trebuie sa fie validat si sa treaca de controlul financiar;
Realizeaza investitiile din fondurile proprii;
Prezinta un dosar al cererii de plata pentru decontare (copii dupa facturi, chitante, bonuri);
Beneficiarii nu au voie sa aiba nici un document de achizitie incheiat la data semnarii contractului;
Ei pot doar sa initieze procedurile de achizitii, sa realizeze licitatii si sa isi selecteze partenerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO