Eveniment

Analistul economic Dragoş Cabat: România ar putea fi nevoită să ia din nou bani de la FMI şi CE. Finanţele trebuia să împrumute mai mulţi bani în vară de pe pieţe

Autor: Claudia Medrega

17.11.2011, 19:16 103

România ar putea să fie nevoită să apeleze la banii puşi la dispoziţie de FMI şi Comisia Europeană în cadrul acordului preventiv dacă situaţia internaţională se înrăutăţeşte şi Finanţele nu reuşesc să atragă resurse de pe pieţele financiare la costuri rezonabile, consideră analistul economic Dragoş Cabat.

"Dacă atragem bani de la FMI şi Comisia Europeană semnalul va fi prost. Dar şi să ne împrumutăm scump de pe pieţe, tot semnal prost este. România arată în momentul ăsta destul de bine. Dar, ce se întâmplă pe pieţe nu respectă nicio logică economică. Pieţele se mişcă mult mai repede decât un road-show".

Ministerul Finanţelor a hotărât să amâne emisiunea de titluri în dolari din SUA, după un turneu de o săptămână pentru promovarea României, din cauza tensiunilor majore de pe pieţele financiare, reflectate în prime de risc care ar fi împins dobânda la peste 7% pentru titlurile pe cinci ani.

Cabat consideră că era mai bine dacă România lua mai mulţi bani la emisiunea de bonduri din vară.

La emisiunea din iunie, Finanţele au strâns suma de 1,5 mld. euro prin eurobonduri pe cinci ani, iar investi­torii americani au subscris circa o cincime din titluri, spre deosebire de Germania şi Austria care au furnizat împreună numai 8% din bani.

În ceea ce priveşte maturitatea unui eventual împrumut, Cabat recomandă termene scurte, eventual sub un an, nicidecum pe 10 ani.

"Acum, eu aş ieşi cu bond-uri pe termen scurt, cu notes sub 1 an. Dar şi acestea trebuie <prezentate> bine ca să nu se întrebe pieţele dacă nu cumva este o situaţie disperată şi ţara nu mai are bani să plătească pensii şi salarii. Pe termen foarte lung, de 10 ani, nu-ţi mai dă nimeni bani. Nimeni nu se expune pe zece ani".

Acordul de tip preventiv cu instituţiile financiare internaţionale este însoţit de un sprijin financiar de circa 3,5 mld. euro de la FMI, 1,4 mld. euro de la Uniunea Europeană, care pot fi accesate în situaţii extreme, şi de un împrumut de 400 mil. euro de la Banca Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO