Eveniment

Asociaţiile elevilor au protestat în faţa Ministerului Educaţiei după ce elevii navetişti din 19 judeţe au rămas fără transport gratuit

Protestele elevilor vin după ce Federaţia Operatorilor de Transport (FORT) a dat un comunicat de presă vineri în care susţinea că din 8 ianuarie elevii navetişti din 19 judeţe vor plăti transportul din banii lor.

Protestele elevilor vin după ce Federaţia Operatorilor de Transport (FORT) a dat un comunicat de presă vineri în care susţinea că din 8 ianuarie elevii navetişti din 19 judeţe vor plăti transportul din banii lor.

Autor: Ramona Cornea

09.01.2024, 00:05 122

Reprezentanţii transportatorilor au anunţat că din 8 ianuarie elevii navetişti din 19 judeţe vor plăti transportul din banii lor şi dau vina pe o hotărâre de guvern neclară în ceea ce priveşte sursa de finanţare.

Elevii din Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Vâl­ceană a Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Bucuresti şi Ilfov au protestat, luni, în faţa Minis­terului Educaţiei după ce operatorii de transport din 19 ju­deţe i-au anunţat pe elevii nave­tişti că-şi vor plăti tran­sportul din banii lor începând de luni.

Elevii nu au fost primiţi la discuţii de ministrul Ligia Deca, ci de Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

„Doamna ministru, ne-am fi dorit să discutăm cu dumnea­voastră. Vă rugăm să ne anunţaţi când veniţi la muncă, ca să nu mai vorbim cu inter­mediari. Ni s-a transmis că nu ar trebui să ne mai ocupăm de transport şi că suntem veşnic nemulţumiţi. Răspunsul la toate problemele ridicate de noi a fost că nimic din ce priveşte trans­portul nu ţine de Ministerul Educaţiei. Dacă nimic nu ţine de dumneavoastră, de ce daţi hotărâri ilegale?“, a transmis Lorena Drăguşin, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, într-un mesaj publicat pe un site de socializare.

Protestele elevilor vin după ce Federaţia Operatorilor de Transport (FORT) a dat un comunicat de presă vineri în care susţinea că din 8 ianuarie elevii navetişti din 19 judeţe vor plăti transportul din banii lor, „ca urmare a emiterii unei noi Hotărâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare şi să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plăţilor către operatorii de transport.“

În afară de aceste 19 judeţe, sunt deja alte 14 în care elevii nu beneficiază de gratuitate la transport, iar elevii îşi plătesc singuri abonamentele.

Organizaţia Salvaţi Copiii a transmis că se alătură protestului elevilor cu privire la această problemă critică nerezolvată de-a lungul anilor, una ce afectează dreptul egal la educaţie al elevilor din România, în condiţiile unui abandon şcolar crescut, pe fondul acutizării sărăciei în rândul copiilor vulnerabili socio-economic.

„Este vorba despre incapacitatea Ministerului Educaţiei şi a consiliilor judeţene de a asigura transportul gratuit pentru toţi elevii în mod echitabil. De ani de zile, elevii şi asociaţiile lor se luptă pentru a obţine respectarea acestui drept fundamental. În pofida solicitărilor repetate, începând cu anul 2015, şi a avertismentelor Asociaţiei Elevilor din Constanţa susţinute de Salvaţi Copiii, legislaţia şi măsurile adoptate de autorităţi nu au reuşit să soluţioneze această problemă“, au transmis ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO