Eveniment

Bancherii s-au inghesuit sa crediteze statul cu 1,4 mld. €. Cum comentati?

Bancherii s-au inghesuit sa crediteze statul cu 1,4 mld. €
26.11.2009, 23:13 26

Zece banci locale au cumparat ieri certificate de trezorerie peun an la valoarea record de 1,42 mld. euro, din care 1,2 mld. euroin nume propriu, alimentand Trezoreria statului cu o suma aproapetripla fata de cea propusa de Finante.

In schimbul unei dobanzi atractive de 4,25% pe an la euro,bancile au depus oferte de cumparare de nici mai mult nici maiputin de 1,76 mld. euro, aratand ce potential de finantare aresectorul bancar atunci cand riscul este practic zero. Dobanda estecu doar 0,75 puncte mai mare decat cea perceputa de FMI. Piatalocala se dovedeste astfel capabila sa sustina necesarul definantare a deficitului bugetar pe baza sumelor detinute de bancila BNR, compensand intreruperea finantarii externe, chiar daca laun cost ceva mai mare.

La originea sumelor mari investite de banci se afla decizialuata recent de banca centrala intr-o sedinta extraordinara de areduce rata rezervelor minime in valuta pentru fondurile atrase debanci de la 30% la 25%. Potrivit estimarilor din piata, BNR aeliberat exact suma de 1,4 mld. euro care s-a mutat in contulTrezoreriei pentru finantarea deficitului bugetar care s-a mentinutla 5,1% din PIB in octombrie fata de tinta anuala de 7,3%. "4,25%este un randament foarte bun. Nu gaseai in niciun caz plasamente peun an la randamente similare", admite un bancher. Dealeriiconsiderau ca randamentul pentru titluri cu maturitatea de un an arfi putut sa coboare spre 3,75%, nivel care ar fi acoperit costulatragerii resurselor si o marja de castig minima.

"Pretul include o prima de aproximativ 0,75 puncte procentualepeste benchmark (indicatorul de referinta, n. red.) si CDS (creditdefault swaps, care reflecta prima de risc ceruta pentru Romania).Ca prima pentru un bond local, este un pret corect, reflectandobiectiv atat interesul Ministerului de Finante, cat si albancilor", comenteaza Dorin Badea, directorul Trezoreriei UniCreditTiriac Bank. Datoria publica interna si externa a crescut de la unsold de 22 mld. euro in ianuarie 2009 la 29 mld. euro in noimbrie2009.

La licitatia de ieri au participat toti cei 13 dealeri primari(banci care au obligatia sa inainteze oferte de cumparare la toatelicitatiile de titluri de stat), insa doar zece au cumparat efectivtitluri: RBS Bank, UniCredit Tiriac, Bancpost, BRD, BancaTransilvania, Alpha Bank, Citibank, ING, BCR si Raiffeisen. Ceitrei care nu au cumparat titluri sunt CEC Bank, care nu aredisponibilitati semnificative in euro, si MKB Romexterra siCarpatica, doua banci de talie mica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO