Eveniment

Bilanţul guvernului la un an de mandat

Bilanţul guvernului la un an de mandat

Autor: Iulian Anghel

17.11.2016, 13:38 823

Premierul Dacian Cioloş şi-a făcut bilanţul la un an de la preluarea guvernării – 17 noiembrie 2015.

Între deciziile luate în ultimul an, enunţate într-un document de 25 de pagini – transparenţa ocupă primul loc: redefinirea criteriilor de selecţie în companile de stat, lansarea platformei transparenta-bugetara.gov.ro în care pot fi urmărite cheltuielile bugetare, publicatea contractelor de achiziţii pentru programele europene din exerciţiul financiar 2007-2013 sau operaţionalizarea Registrului Unic al Transaranţelor Intereselor.

Reducerea birocraţiei este al doilea punct, în ordine, în bilanţul premierului: plata taxelor cu cadrul; transmiterea prin poşta electronică către ANAF a adeverinţelor de venit şi primirea, prin aceeaşi modalitate, a certifcatelor de atestare fiscală; renunţarea la copiile legalizate.

Premierul aminteşte de corecţiile salariale decise - în sensul eliminării disparităţilo salariale, de care au beneficiat 163.000 de medici, 280.000 de profesori; de majorarea cu 90% a remuneraţiei gărzilor pentru medici sau de majorarea punctului de pensie.

Scăderea ratei şomajului cu 100.000 de persoane, creşterea cu 3,4% a numărului de salariaţi din economie (154.000 de job-uri), încurajarea mobilităţiii sociale şi geografice, subvenţiile pentru angajatorii care angajează absolenţi, extinderea învăţământului dual în vederea stimulării pieţei muncii, sunt măsuri prezentate în prima parte a bilanţului unui an de guvernare.

Bilanţul punctează că, într-un an electoral, deficitul bugetare este sub control (0,5% din PIB acum) şi creşterea economică este cea mai solidă din UE (5,2% în S1). Bilanţul nu spune că deficitul este sub control ca urmare a sacrificării investiţiilor (din buget şi funduri UE) care sunt mai mici cu 9% la nouă luni, an/an. De asemenea, nu aminteşte că această creştere economică este urmare a deciziilor de majorare a salariilor şi de reducere a TVA – decizii care nu aparţi actualului guvern.

Bilanţul mai susţine vă guvernul a deblocat lucrările pe şantierele de infrastructură, a adoptat o strategie energetică până în 2030 şi o nouă schemă de ajutor pentru marii investitori şi pentru IMM-uri. În sectorul de cercetare a fost eliminat impozitul pe venit, investiţiile străine au crescut cu 11% la nouă luni, infrastructura locală a primit credite de miliarde de lei, peste 3,3 miliarde de euro din programul de dezvoltare rurală au ajuns la fermieri în ultimul an, iar mecanismul TVA s-a simplificat pentru agricultori.

6,3 miliarde de euro de la UE au intrat în ţară în ultimul an – spune bilanţul - fără a aminti însă că aceştia sunt bani intraţi în majoritate în urma lucrărilor efectuate de guvernul trecut şi că guvernul actual are o mare problemă cu absorbţia fondurilor UE.

Vedeţi AICI ataşat bilanţul integral al Guvernului la un an de mandat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO