Eveniment

BNR: Romanii din strainatate ar putea trimite de sarbatori 1,2 miliarde de euro

28.11.2007, 18:09 22

Romanii care lucreaza in strainatate ar putea trimite in tara, in perioada sarbatorilor de iarna, circa 1,2 mld. euro, a spus ieri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale.
"Cred ca banii proveniti de la romanii din strainatate se vor inmulti si acum, in perioada sarbatorilor de iarna. Estimam ca un miliard de euro ar putea veni de la muncitorii romani din UE, restul de 200 de milioane urmand sa fie trimisi de romanii din afara UE", a afirmat Vasilescu. El a adaugat ca se asteapta ca acesti bani sa fie schimbati la casele de schimb valutar.
Consilierul guvernatorului a aratat ca intrari semnificative de valuta de la romanii plecati in strainatate au loc in trei etape pe parcursul anului, respectiv inainte de Craciun, inainte de Paste si la inceputul vacantei de vara.
"Daca oferta de valuta va fi mai mare si va fi inmultita de banii din afara, va fi bine si pentru cursul de schimb. Pe de alta parte, si cererea de valuta este in crestere si trebuie sa vedem cum se vor echilibra", a explicat Vasilescu.
Reprezentantul BNR a adaugat ca cererea de valuta din partea romanilor care pleaca in vacanta in strainatate in perioada sarbatorilor de iarna este mai mica, dar si aceasta se afla in crestere. "Nu am gasit inca un echilibru intre turistii care pleaca in strainatate si cei care vin in Romania, intotdeauna sunt mai multi cei care pleaca", a completat consilierul guvernatorului BNR.
Banii trimisi de romanii care muncesc in afara tarii au crescut de la an la an. Astfel, daca in 2004 ei au trimis 3,1 miliarde de euro, in 2005 suma trimisa s-a ridicat la 3,9 miliarde de euro, in 2006 a ajuns la 5,2 miliarde de euro. "Pentru sfarsitul acestui an, estimez ca valoarea remiterilor va ajunge la 6,3-6,4 mld. euro", a mai spus Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a mai spus ca romanii cheltuiesc pentru servicii doar 17% din totalul veniturilor, in timp ce pentru alimente aloca 38%, iar achizitionarea marfurilor nealimen tare are o pondere de 45%.
"Noi cheltuim pe servicii doar 17%, ceea ce este foarte putin", a spus Vasilescu. El a aratat ca in tarile dezvoltate serviciile au o contributie cuprinsa intre 60% si 80% la PIB, in timp ce "noi (Romania - n.r.) de o scurta vreme am reusit putin peste 50%".
Tabloul inflatiei, care cuprinde dinamica marfurilor alimentare, a celor nealimentare si dinamica serviciilor, totalizeaza 10.000 de puncte. Din acestea, segmentul marfurilor alimentare cumuleaza 3.800 de puncte, ceea ce inseamna ca romanii cheltuiesc 38% din venituri pe alimente.
"Nivelul cheltuielilor pentru mancare este foarte ridicat, avand in vedere ca o definitie americana a saraciei spune ca o familie este saraca daca cheltuieste mai mult de o treime din venituri pe alimente", a spus Vasilescu.
El a aratat ca segmentul marfurilor nealimentare totalizeaza 4.500 de puncte, iar cel al serviciilor doar 1.700 de puncte.
"Bulgarii, care traiesc la sud de Dunare unde e mai cald, au reusit sa transfere o pondere importanta de la mancare la servicii si sunt cu mult inaintea noastra la acest capitol. Noi am reusit sa transferam din tabloul marfurilor alimentare in tabloul marfurilor nealimentare, unde o mare parte din cheltuieli sunt destinate intretinerii locuintei", a explicat Vasilescu.
Reprezentantul BNR a precizat ca o pondere importanta din cheltuielile care au fost transferate de la alimente s-au indreptat catre cheltuielile pentru caldura, energie electrica, apa si gaze. Potrivit lui Vasilescu, Romania va reusi sa se apropie de nivelul tarilor dezvoltate in ceea ce priveste ponderea serviciilor in tabloul inflatiei pe masura ce vor creste veniturile populatiei.
"Romanii vor castiga mai mult peste o perioada, probabil ca vor si manca mai mult, dar si mai de calitate, insa ponderea alimentelor va fi mai mica pe tabloul inflatiei, crescand cea a serviciilor", a precizat Vasilescu.
Pentru calculul inflatiei, Romania stabileste ponderile pe baza cercetarilor realizate in 2005, in timp ce Bulgaria ia in calcul cercetarile din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO