Eveniment

BNR se teme mai mult de inflaţie şi amână un impuls monetar pentru resuscitarea creşterii economice

Autor: Claudia Medrega

05.01.2011, 23:45 50

BNR a decis ieri, în prima şedinţă de politică monetară dinacest an, să menţină neschimbate atât dobânda-cheie, care estesetată la 6,25% de acum şapte luni, cât şi ratele rezervelor minimeobligatorii, preferând să nu dea semnale pentru relansareacreditării şi revenirea economiei afundate în recesiune.

De 27 de luni economia nu reuşeşte să-şi revină, România fiindaproape singura ţară din Europa care nu are creştere economică. Îndoi ani de zile economia a pierdut circa 20 mld. euro din PIB, iarpeste 20.000 de firme au intrat în insolvenţă cu afaceri de peste11 miliarde de euro.

Oficialii BNR şi-au justificat încă de anul trecut reticenţafaţă de reducerea dobânzii-cheie prin riscul încurajării unorspeculaţii de curs împotriva leului, susţinând că măsura nu ar aveaefecte semnificative asupra dobânzilor la credite.

Cursul este stabil de mai multe luni, mişcându-se între 4,2-4,3lei/euro, iar dobânzile la depozitele în lei se situează între6-8,5% pe an, în timp ce la credite se plasează între 11 şi18%.

Analiştii au anticipat această decizie a BNR, în condiţiile încare în perioada următoare rămân riscuri la adresa inflaţiei, înspecial dinspre preţurile produselor alimentare şi acombustibililor.

După creşterea TVA la 24% de la mijlocul anului trecut, care adus inflaţia anuală de la 4% spre 8%, BNR a spus că se va concentrape reducerea inflaţiei, măsurile active pentru reluarea creşteriieconomice rămânând pe plan secund.

Oamenii de afaceri chestionaţi de ZF au cerut BNR să reducădobânda-cheie şi să forţeze băncile să ieftinească creditele înlei, criticând în termeni duri indiferenţa faţă de prăbuşireaconsumului, principalul motor care ar fi putut să tragă pentrurevenirea economiei.

Dacă majoritatea analiştilor interni estimează că relaxareadobânzii de politică monetară s-ar putea relua cel mai probabil îna doua jumătate a anului, analiştii externi consideră că BNR vamenţine probabil dobânda-cheie la lei la minimul record de 6,25%,pe parcursul acestui an, pentru a aduce inflaţia în intervalulţintit, de 2-4%.

"Estimăm că relaxarea dobânzii de politică monetară se va reluaîn a doua parte a anului, odată cu temperarea inflaţiei. Pentrufinalul lui 2011, anticipăm un nivel al dobânzii cheie de 5,5%. Vomîncepe să vedem efecte ale politicii monetare în momentul în careva reîncepe relaxarea acesteia, cu o oarecare susţinere pentrucreditul în lei", a comentat Rozalia Pal, economistul-şef alUniCredit Ţiriac Bank. În prezent, dobânzile interbancare pe termenscurt sunt foarte reduse datorită lichidităţii abundente din piaţă,însă dobânzile creditelor şi randamentele pentru titlurile de statsunt determinate în principal de dobânzile interbancare pe termenmai lung, care au rămas în jurul valorii de 7%.

Bancherii au oprit din vara trecută ieftinirea creditelor.Dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei a urcat de la17% în mai anul trecut la 18% în octombrie, rămânând astfel maimare decât la începutul lui 2008, înainte de debutul crizei pe planlocal.

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, consideră cărelaxarea politicii monetare într-o ţară care se confruntă custagflaţie este o decizie dificilă şi anticipează că BancaNaţională va amâna reducerea ratei cheie până când dobânzile vordeveni real pozitive şi politica fiscală va deveni maipredictibilă. De asemenea, în condiţiile în care lichiditatearămâne ridicată pe piaţa monetară locală, în absenţa cereriieligibile de finanţare, Hăncilă nu consideră ca fiind adecvată oeventuală reducere a ratei rezervelor minime obligatorii până nudispare excedentul structural de lichiditate din piaţă. "Până lasfârşitul anului 2011, estimez că dobânda cheie se va reduce pânăla nivelul de 5,5 % şi va depăşi cu minim un punct procentual rataanualizată a inflaţiei."

De la începutul anului 2009 BNR a redus dobânda de politicămonetară cu patru puncte procentuale, aducând-o la un minimistoric.

Cum îşi justifică BNR decizia de a menţine dobândaoficială la 6,25%

  • Deciziile vizează consolidarea perspectivelor de reluaresustenabilă a procesului de dezinflaţie, ceea ce va crea premisefavorabile pentru redresarea pe baze sănătoase a economiei;
  • Este necesară menţinerea unui caracter prudent al politiciimonetare în vederea conservării perspectivelor de revenire a rateianuale a inflaţiei în apropierea ţintelor stabilite pe termenmediu;
  • BNR va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile interne şi alemediului economic internaţional astfel încât să asigure realizareaşi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi astabilităţii financiare;
  • Pentru ancorarea fermă a anticipaţiilor inflaţioniste, CA alBNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară lanivelul de 6,25 la sută pe an şi continuarea gestionării adecvate alichidităţii din sistemul bancar;
  • Se constată prelungirea dinamicii anuale reale negative acreditului acordat sectorului privat în pofida îmbunătăţiriipersistente a situaţiei lichidităţii din sistemul bancar şi încondiţiile în care se menţine un ecart semnificativ întrenivelurile ratelor dobânzilor interbancare şi ale celor pentruîmprumuturile acordate companiilor şi populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO