Eveniment

Cehii preseaza pentru un raspuns la Avioane Craiova

28.09.2008, 20:32 28

Aero Vodochody, producatorul si investitorul ceh interesat de preluarea companiilor Avioane Craiova si IAR Ghimbav, asteapta astazi decizia finala a AVAS in ceea ce priveste negocierile pentru societatea din Craiova si se arata nemultumit de intarzierea raspunsului partii romane.

"Am participat activ la negocierile cu AVAS timp de mai mult de doua luni pentru a incheia acordul in beneficiul companiei Avioane Craiova si al angajatilor sai. Am reiterat planul nostru de afaceri centrat pe dezvoltarea continua a productiei aviatice la Avioane Craiova si, de asemenea, planul nostru pe termen lung de a crea un holding aerospatial in Europa Centrala si de Est, din care Avioane Craiova ar deveni o parte importanta", a declarat presedintele Aero Vodochody, Igor Hulak.
Conducerea companiei spune ca apreciaza modul profesionist in care echipa AVAS a abordat procesul de negociere, insa se arata nemultumita de intarzierea unui raspuns final. "Desi am folosit toate oportunitatile pentru a ne exprima punctul de vedere si fundamentele planului nostru de afaceri, se pare ca propunerile noastre nu pot fi acceptate si ne aflam foarte aproape de termenul limita cautand in continuare si asteptand cu incredere o noua solutie viabila", a adaugat Hulak.
Oferta financiara de 16,3 mil. euro a Aero Vodochody, detinuta de fondul de private equity Penta Investments, a fost desemnata drept cea mai buna de catre AVAS, care le-a respins astfel pe cele facute de Alenia Aeronautica (Italia) si INAV Bucuresti.
Cehii se afla pe lista pentru preluarea IAR Ghimbav alaturi de Marcovici Capital Ltd (Israel), cele doua companii find singurele care au depus oferte. Documentele pentru participarea la privatizarea IAR au mai fost achizitionate de Eurocopter (divizie a grupului aeronautic francez EADS) si firmele romanesti Rups, UTI Systems (companie parte a grupului UTI detinut de Tiberiu Urdareanu), Grivco (firma controlata de omul de afaceri Dan Voiculescu) si RO Mike Trade.
Aero Vodochody este cel mai mare producator de avioane militare cu reactie de antrenament realizand peste 6.500 de avioane de constructie proprie, ceea ce reprezinta circa doua treimi din productia mondiala din aceasta categorie. Productia totala a companiei se ridica la peste 11.000 de avioane.
Avioane Craiova, care este unic producator de aeronave de tip militar din industria aeronautica romaneasca, a intrat in ultima perioada intr-o situatie precara din cauza lipsei comenzilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO