Eveniment

China surprinde din nou: PIB-ul Chinei a crescut cu 4,5% în primul trimestru, peste estimările analiştilor. Creşterea economică a fost susţinută de consum şi de imobiliare

China surprinde din nou: PIB-ul Chinei a crescut cu 4,5%...

Autor: Ştefan Stan

18.04.2023, 09:37 257

Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 4,5% în primul trimestru, în ritm anual, în condiţiile în care creşterea puternică a exporturilor şi a investiţiilor în infrastructură, precum şi o revenire a consumului cu amănuntul şi a preţurilor imobiliare au dus la o redresare a celei de-a doua economii mondiale.

Cifra oficială, care a depăşit aşteptările analiştilor privind o creştere de 4%, a urmat eforturilor guvernului liderului chinez Xi Jinping de a restabili încrederea mediului de afaceri afectată de controalele pandemiei de anul trecut şi de schimbările bruşte de politică.

Rata de creştere din ianuarie-martie a fost încă sub ţinta guvernamentală de 5% pentru întregul an, frânată de o epidemie de Covid-19 la nivel naţional la începutul acestui an, dar economiştii se aşteaptă ca aceasta să se accelereze pe măsură ce anul avansează.

Xi, care s-a angajat în mod oficial luna trecută într-un al treilea mandat fără precedent ca preşedinte al Chinei, este dornic să relanseze creşterea economică. Produsul intern brut a crescut cu doar 3% anul trecut, ratând ţinta oficială de 5,5%, care era deja cea mai mică din ultimele decenii.

"În mod cert, redresarea este pe drumul cel bun", a declarat Tao Wang, economist şef al UBS pentru China. "Momentul de la începutul anului a fost mai puternic decât se aştepta".

Redresarea Chinei este crucială pentru creşterea economică globală din acest an, în condiţiile în care naţiunile dezvoltate se confruntă cu o inflaţie ridicată persistentă, rate ale dobânzii în creştere şi o expansiune lentă în urma pandemiei şi a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

"Economia naţională a arătat o redresare constantă şi a avut un start bun", a declarat Biroul Naţional de Statistică din China. Dar agenţia a avertizat că situaţia este "complexă şi volatilă, cererea internă inadecvată rămâne proeminentă, iar fundaţia pentru redresarea economică nu este încă solidă".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24