Eveniment

Consumul mareste volumul de ambalaje cu 15%

13.02.2007, 19:40 31

Cantitatea totala de ambalaje care intra pe piata locala creste anual cu 10-15%, in conditiile in care se mentine o tendinta de apreciere a utilizarii de ambalaje de catre consumatorul final, potrivit unui studiu realizat de Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.
In Romania, circa 60% din deseurile de ambalaje provin de la populatie, iar restul de 40% de la agenti economici, conform analizei. Pentru 2005, datele arata ca din cele 1,14 mil. tone de ambalaje puse pe piata au fost valorificate mai mult de 300.000 de tone, cu un procent de valorificare de 26%. In acelasi timp, au fost reciclate circa 265.000 de tone de deseuri de ambalaje, cu un procent de reciclare de 23%. Principalii producatori din industria bunurilor de larg consum s-au asociat in 2003, formand compania Eco Rom Ambalaje, care preia obligatia acestor companii de reciclare si valorificare a deseurilor provenite din ambalaje.
Fondatorii Eco Rom Ambalaje au inregistrat in 2006 afaceri cumulate de aproximativ un miliard de euro.
Principalii actionari ai Eco Rom Ambalaje sunt companii precum Argus, Brau Union Romania, Coca Cola, Quadrant Amroq Beverages, Romaqua Group sau Unilever South Central Europe.
Exluzand actionarii si fondatorii, Eco Rom Ambalaje preia responsabilitatea de valorificare si reciclare a inca 600 de companii romanesti sau straine care introduc ambalaje pe piata din Romania. Acestea au pus pe piata, in 2006, potrivit datelor furnizate de companie, 525.000 tone de ambalaje cu o structura de 19% sticla, 31% plastic, 25% hartie-carton, 6% metal, 19% lemn, iar cantitatea de ambalaje valorificata de Eco-Rom Ambalaje pentru membrii sistemului a fost de circa 170.000 de tone.
Eco Rom a dezvoltat in teritoriu o retea de parteneriate cu circa 100 de companii autorizate in domeniul reciclarii si valorificarii. Parteneriatul s-a extins si la nivelul autoritatilor locale din Sinaia, Azuga, Tulcea, Iasi, Bacau, Bucuresti, Cluj si Otopeni in urma demararii programului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje de la populatie. In aceste locatii, proiectele de colectare selectiva se desfasoara la nivelul unui areal de 10.000 de locuitori si urmeaza a fi extinse pana la sfarsitul anului.
Obiectivul minim global de valorificare prin reciclare a deseurilor impus Romaniei de catre Uniunea Europeana in 2006 a fost de 26% si va ajunge in acest an la 28%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO