Eveniment

Cristian Pârvan, AOAR: Lipsa locurilor de muncă rămâne problema principală a României

Cristia Pârvan

La ce întrebări au răspuns managerii intervievaţi de ZF

Autor: Adelina Mihai

24.01.2012, 10:43 197
Deocamdată, nu avem semnale negative legate de impactul protestelor asupra mediului de afaceri, poate doar firmele care au contracte la export încep să aibă discuţii privind termenele de livrare, consideră Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români (AOAR). Indiferent de tensiunile sociale sau schimbările politice, afacerile îşi continuă activitatea, pentru că profitul nu vine din cer.

În Germania, una dintre economiile stabile ale Europei, din cei 80 de milioane de locuitori, 41 de milioane lucrează. La noi, din 19, 20 de milioane de români, lucrează doar 4 milioane.

Problema de fond a României este lipsa locurilor de muncă, după care urmează numărul mare de cetăţeni prinşi la oraşe, pentru care creşterea preţurilor se resimte diferit.

În Franţa, s-a introdus o măsură care presupunea o zi de lucru şi una de şomaj, în Austria şi în Germania s-a mers pe ideea contului de timp - dacă existau comenzi, angajaţii munceau şi 12 ore pe zi, iar în alte zile erau liberi, iar la finalul lunii se trăgea linie şi existau compensări.

La noi, neavând niciun fel de cifre, nu s-a putut măsura impactul unor astfel de măsuri, deşi noi am propus. În afară de subvenţii pentru angajatorii care angajează persoane cu dizabilităţi sau şomeri, nu s-a făcut nimic pentru a creşte gradul de ocupare.

Ideea de la care s-a pornit în Europa a fost aceea ca statele să implementeze măsuri de tipul prin care orice loc de muncă, în orice domeniu, pentru orice sumă de bani este benefic pentru economie, pentru că un om cu venituri mici este mai câştigat decât un om fără niciun fel de venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24