Eveniment

Deficitul bugetar urcă la 3,9% din PIB după şapte luni

26.08.2010, 23:51 30

Bugetul general consolidat urmează să se închidă pe şapte lunicu un deficit de 3,9% din PIB, faţă de ţinta anuală indicativă de6,8% din PIB.
Nominal, deficitul s-a ridicat la aproape 20 mld. lei, afirmă sursedin Ministerul Finanţelor. Informaţii detaliate privind execuţiabugetară la sfârşitul lunii iulie urmează să fie date publicităţiiastăzi.
Surse oficiale afirmă că încasările bugetare nu au mers atât deprost în iulie, cât ar fi fost de aşteptat după şocul produs asuprapreţurilor de majorarea TVA la 24%, tocmai într-un sezon în careactivitarea economică este în mod tradiţional mai slabă.
Deficitul la şapte luni de 3,9% din PIB este calculat după nouaprognoză privind produsul intern brut anual estimat, de 511,6 mld.lei, corespunzător unei scăderi economice de 1,9%, în timp ceprecedenta estimare oficială indica un PIB de 538,9 mld. lei.
Odată realizată rectificarea bugetară, misiunea Finanţelor este dea găsi soluţii pentru achitarea arieratelor de 1,9 mld. lei înprincipal către sectorul farmaceutic, aceasta fiind una dintrecondiţiile pentru ca FMI să ia în discuţie luna viitoare scrisoareasuplimentară de intenţie negociată recent de România la acordulstand-by. În prima jumătate a anului, încadrarea în ţinta dedeficit bugetar stabilită cu FMI a fost obţinută tocmai pe seamacreşterii arieratelor şi a sacrificării investiţiilor.
Cu alte cuvinte, relevanţa respectării ţintei este relativă atâttimp cât nu reflectă neapărat performanţa finanţelor publice încolectarea impozitelor şi administrarea cheltuielilor, ci doar unmecanism de stopare a plăţilor către diverşi creditori în momentulîn care se constată că încasările bugetare sunt insuficiente pentruca deficitul să rămână în limita agreată cu FMI.
Reducerea arieratelor până la eliminare a fost principalasolicitare a Fondului la precedenta misiune de evaluare astfelîncât statul să nu mai acţioneze ca un factor de blocaj financiarîn economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24