Eveniment

Depunerea fiselor fiscale pe internet costa 90 euro

05.05.2009, 19:42 31

Romanii care vor sa-si depuna declaratiile fiscale prin internet trebuie sa plateasca 90 de euro pentru achizitia unui certificat digital de la o firma privata agreata de stat, costul fiind astfel de 80 de ori mai mare decat cel al transmiterii documentelor prin posta.

Certificatul digital este un document in forma electronica si care tine locul semnaturii, fiind practic metoda prin care Fiscul are garantia ca declaratiile fiscale apartin si au fost trimise de o anumita persoana.
"Metoda nu cred ca se mai poate aplica in acest an, pentru ca nu mai este timp. Pentru persoane fizice, este costisitoare. Nu ar trebui sa existe diferente de costuri intre depunerea online si cea la administratia financiara. Masura ar trebui sa aduca un plus de comoditate. Nu exista o justificare ca sa atraga costuri suplimentare", sustine Alina Timofti, partner Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Ea spune ca depunerea declaratiilor prin internet se practica in foarte multe tari si nu este obligatorie. "Este o metoda mai usoara, dar presupune si un sistem de administrare mult mai bine pus la punct".
 
Pe cheltuiala proprie
Dupa ce statul a decis sa nu le mai permita din acest an persoanelor fizice sa trimita prin posta declaratiile fiscale - pe motiv ca astfel se economisesc bani la buget, contribuabilii au la indemana varianta depunerii declaratiilor direct la ghiseele administratiilor financiare, prin posta - pe cheltuiala proprie sau prin internet. Termenul limita pentru depunerea declaratiilor fiscale este 15 mai.
Potrivit unui ordin al ministrului finantelor publice din 30 aprilie, care urmeaza sa fie publicat "in cel mai scurt timp" in Monitorul Oficial, persoanele fizice din Romania isi vor putea depune online declaratiile fiscale, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Serviciul este disponibil in prezent numai persoanelor juridice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO