Eveniment

Discutii la Bruxelles privind masurile de salvgardare dupa liberalizarea capitalului

11.03.2005, 00:00 22

O delegatie romana a discutat cu expertii Comisiei Europene aspecte privind masurile de salvgardare care vor putea fi aplicate in contextul liberalizarii progresive a miscarilor de capital, a anuntat ieri Ministerul Integrarii Europene.


"Sunt masuri tehnice, pe care le veti afla, daca va fi cazul, la momentul potrivit", a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care a facut parte din delegatie.


Potrivit MIE, la intalnirea de la Bruxelles a fost reiterat angajamentul Romaniei de a liberaliza accesul nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt inainte de sfarsitul primului semestru al acestui an.


Surse apropiate discutiilor au declarat ca masurile reprezinta parghii tehnice specifice oricarei banci centrale.


"S-a discutat despre un set orientativ de masuri pe care banca centrala il va putea adopta la momentul respectiv. Experti din subcomisia specializata pe libera circulatie a capitalului vor veni la Bucuresti la finele lunii martie. Vor exista mai multe date si s-ar putea ca, la acel moment, sa fie facute si declaratii publice", a adaugat sursa citata.


Liberalizarea contului de capital va continua cu ridicarea interdictiei pentru nerezidenti de a cumpara titluri de stat. Urmatorul pas este programat pentru inceputul anului 2006.


In acelasi timp, autoritatile romane vor adopta pana la sfarsitul acestui an o noua lege privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi.


Romania a obtinut o derogare de 7 ani, pana la 31 decembrie 2013, pentru mentinerea restrictiei de achizitionare de terenuri agricole, paduri si terenuri forestiere de catre cetatenii din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European (SEE). De asemenea, timp de 5 ani dupa momentul aderarii, pana la 31 decembrie 2011, va fi pastrata interdictia de dobandire a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru resedinta secundara de catre cetatenii din UE si SEE.


Fermierii liber profesionisti din UE si SEE care isi stabilesc resedinta in Romania vor fi exceptati de la aplicarea acestor perioade de tranzitie.



Ascensiunea actiunilor romanesti si a cursului, atribuita speculatiilor straine


Desi investitorii internationali asteapta cu nerabdare deschiderea pietei de capital a Romaniei, unii dintre ei ar putea fi surprinsi sa constate ca fonduri speculative si companii infiintate pentru investitii au preluat deja mare parte din activele locale, transmite Reuters.


Potrivit legislatiei actuale, persoanele straine pot detine in Romania actiuni, dar nu pot detine lei in conturi locale si nici obligatiuni guvernamentale in lei.


In viitorul apropiat, guvernul va permite accesul strainilor la depozite in moneda nationala si  va liberaliza, pana in iunie 2005, contul de capital pentru a permite nerezidentilor sa constituie depozite in lei. De asemenea, la 1 ianuarie 2006 ar putea fi liberalizat accesul strainilor la obligatiuni in lei.


Pregatirile Romaniei pentru aderarea la UE ar putea crea o cursa acerba pentru activele romanesti, sustinuta de speculatorii straini, care evita barierele oficiale prin metode complexe, precum Special Purpose Vehicles - firme cu personalitate juridica romana infiintate cu scopul asigurarii accesului banilor straini la plasamente in lei.


"Fara indoiala ca deschiderea pietei ar trebui sa duca la intrari considerabile de capital. Pana acum accesul a fost limitat, dar au fost utilizate vehicule de investitii. Aceste fluxuri vor creste atat timp cat dobanzile sunt ridicate", a explicat Franz Schardax, analist pentru firma vieneza Capital Invest.


In opinia analistilor si investitorilor, achizitia unor active in Romania se poate face prin asemenea Special Purpose Vehicles.


"Este posibil ca primii sositi pe piata romaneasca sa fi fructificat deja o mare parte a oportunitatilor existente", a declarat Dominique Audin, analista pentru pietele emergente la firma londoneza Pictet Asset Management.


Un indiciu al fluxurilor speculative de capital in Romania este evolutia Bursei de Valori Bucuresti. In 2004, principalul indice al BVB, BET,  a crescut cu 101,19%. Pana in prezent, majorarea pe 2005 este de 37,17%.


"Daca urmarim valorile actiunilor romanesti, acestea sunt foarte ridicate. De exemplu, bancile sunt cotate la un nivel de 4-5 ori mai mare decat activul net, fiind mult supraevaluate. Mi se pare o evolutie similara situatiei din Grecia inainte de aderarea la UE, cand piata a crescut foarte puternic dupa care a scazut abrupt. Piata romaneasca a atins cotatiile inalte inca de acum", a indicat Gunter Faschang, analist pentru Vontebel Fund, din Viena.


In momentul liberalizarii, cele mai cautate vor fi obligatiunile guvernamentale, mai ales pentru ca Executivul tinteste o inflatie scazuta si cresterea economica, printr-o serie de reduceri ale ratei dobanzii.


Reuters considera ca aprecierea leului fata de euro, cu 13%, din noiembrie 2004 in prezent a fost stimulata de fluxurile de capital din strainatate. (Mediafax)



UE sustine liberalizarea completa a pietelor financiare


Uniunea Europeana cere Romaniei sa-si deschida complet pietele financiare catre investitorii straini, in pofida temerilor ca aceasta masura ar putea sa determine intensificarea fluxurilor de capital speculativ, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters. In aceasta saptamana, Romania si-a deschis piata valutara catre investitorii straini, dar masura trebuie sa fie urmata de altele - cum ar fi permisiunea ca acestia sa detina depozite in lei - pentru ca liberalizarea sa fie completa. "O echipa de experti romani s-a deplasat la Bruxelles pentru a discuta liberalizarea contului de capital cu specialistii Comisiei Europene", a declarat un diplomat roman, care a precizat ca discutiile au fost informale si extrem de tehnice. Romania s-a angajat sa elimine in prima jumatate a acestui an interdictiile privind accesul nerezidentilor la depozitele in lei, dar unii oficiali ai Bancii Nationale, secondati de reprezentanti ai FMI, au afirmat ca trebuie luate masuri pentru prevenirea unei aprecieri rapide a leului. UE pledeaza pentru liberalizarea completa, afirmand ca Romania trebuie sa urmeze pasii similari intreprinsi de alte state central-europene care au intrat in Uniune anul trecut. "Cred ca va exista o opozitie puternica din partea Comisiei Europene fata de orice restrictie aplicata fluxurilor de capital", a declarat o sursa de la Bruxelles. Oficialul a adaugat ca vor fi discutii si asupra deficitului bugetar, existand preocuparea, la nivelul Uniunii Europene, ca FMI este "mai catolic decat papa". FMI sustine ca Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar la 0,4 -0,5% din PIB pentru a preveni supraincalzirea care ar putea insoti liberalizarea pietei valutare, in cazul in care aceasta supraincalzire va conduce la constrangeri asupra contului curent. Deficitul de cont curent tinde sa creasca daca moneda se apreciaza, deoarece importurile devin mai ieftine, atat cele de bunuri de consum, cat si cele de echipamente. (Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO