Eveniment

Distribuitorii si importatorii se asteapta la o scadere de 10% a pietei de gresie si faianta

02.02.2010, 23:13 50

Distribuitorii si importatorii de placi ceramice (gresie sifaianta) estimeaza pentru acest an o scadere optimista de 10% sipesimista de 20%, fata de nivelul de 200 mil. euro inregistrat in2009, cand piata s-a prabusit cu 30-40% fata de anul precedent.

"Piata de placi ceramice va mai continua sa scada usor anulacesta, scaderea mai accentuata din primele luni urmand a ficontrabalansata de o revenire in ultimele trimestre. Din estimarilenoastre ianuarie 2010 inregistreaza o scadere de 15% fata deianuarie 2009, insa asa cum am mentionat, cifrele se vor imbunatatipe parcursul anului", spune Dragos Bonea, directorul general alDelta Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de placiceramice de pe piata, cu afaceri de 40 mil. euro in 2008.

Estimarea de scadere de 10% a fost anuntata inca din decembriesi de grupul austriac Lasselsberger, singurul producator de placiceramice de pe piata locala, din cauza lipsei de proiecteimobiliare noi. Lasselsberger produce gresie si faianta la Cluj,dupa ce a inchis in perioada 2008-2009 productia de la MondialLugoj si Cesarom Bucuresti.

Recent, KAI Ceramics, divizia locala a grupului bulgar KAIGroup, prognoza o scadere de 5-10% a pietei pe intregul an, pana la180 mil. euro.

Romstal Imex, principala companie a grupului Romstal, consideraca vanzarile de placi ceramice ar putea scadea anul acesta chiar sicu 10-20%, din cauza numarului redus de tranzactii imobiliare, careau condus la reducerea lucrarilor de renovare.

"Au fost mai putine proiecte in constructii - foarte putineproiecte noi, amanari sau anulari ale celor incepute in 2008, maiputine tranzactii, dar si dificultati financiare ale potentialilorclienti, acestia fiind in situatia de a amana decizia de renovare",a declarat Oana Iftime, director de strategii si cercetari demarketing pe segmentul sanitare, ceramice si electrice decorativein cadrul Romstal Imex, citata de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO