Eveniment

După o cursă a măririlor în ultimii ani, marile firmele de consultanţă îngheaţă salariile de început pentru a-şi atinge ţintele de profitabilitate. Gigantul american McKinsey plăteşte un salariu de bază de 192.000 de dolari pentru un nou angajat de la o şcoala de afaceri. Bonusurile de semnare şi de performanţă pot umfla salariul din primul an la 267.000 de dolari

După o cursă a măririlor în ultimii ani, marile...

Autor: Ştefan Stan

06.11.2023, 10:35 258

Cele mai prestigioase firme de consultanţă din lume au îngheţat salariile iniţiale ale noilor absolvenţi din SUA, în condiţiile în care războiul pentru talente, care a dus la creşterea salariilor după pandemie, a făcut loc unei concurenţe mai dure pentru ocuparea posturilor, scrie FT. 

McKinsey şi BCG se numără printre firmele care au menţinut salariile la nivelul din 2023 pentru studenţii de la licenţă şi MBA care vor ocupa posturi anul viitor.

Acest lucru contrastează puternic cu situaţia de acum un an, când firmele au majorat salariile cu cea mai mare sumă din ultimele peste două decenii. Persistenţa inflaţiei la un nivel istoric ridicat înseamnă că valoarea în termeni reali a unui nou loc de muncă în domeniul consultanţei va fi mult mai mică anul viitor.

"Este mahmureala de după petrecere", a declarat Fiona Czerniawska, director executiv al Source Global Research, un analist al sectorului de consultanţă. Confruntate cu scăderea cererii clienţilor în unele domenii de activitate şi cu presiuni asupra preţurilor în general, firmele de consultanţă încearcă să susţină profiturile prin reducerea angajărilor şi menţinerea salariilor la un nivel scăzut, a spus ea.

"Există îngrijorarea că o piaţă care s-a relaxat considerabil în ultimele 18-24 de luni se va relaxa din nou înainte de a începe să se redreseze", a spus ea. "Firmele vor să se asigure că partenerii lor sunt reţinuţi prin obţinerea unor profituri suficient de mari, iar o modalitate de a face acest lucru este de a pune frână inflaţiei salariale şi de a opri creşterea salariilor iniţiale într-o spirală precum cea din ultimul an sau doi."

McKinsey plăteşte un salariu de bază de 192.000 de dolari pentru un nou recrut de la şcoala de afaceri, potrivit Management Consulted, o companie care îndrumă studenţii în procesul de interviu al firmelor de consultanţă şi urmăreşte salariile prin intermediul scrisorilor de ofertă. Salariul de bază pentru un candidat cu o diplomă de licenţă este de 112.000 de dolari.

Bain & Co oferă acelaşi lucru, iar BCG plăteşte cu 2.000 de dolari mai puţin, potrivit Management Consulted. Bonusurile de semnare şi de performanţă pot umfla salariul din primul an la 267.000 de dolari sau mai mult pentru cei cu MBA şi la 140.000 de dolari sau mai mult pentru cei care au absolvit studii universitare, a constatat acesta. Firmele nu fac publice salariile lor.

Namaan Mian, directorul operaţional al Management Consulted, a declarat că nu a văzut nicio firmă care să mărească salariile de bază.

"Este cea mai dură şi mai competitivă piaţă pe care am văzut-o în ultimii 10 ani. Aveţi mai puţine locuri deschise anul acesta şi mai mulţi oameni care aplică pentru acele locuri din cauza fugii spre siguranţă din sectorul bancar de investiţii şi din cel tehnologic."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO