Eveniment

Economia din zona euro începe din nou să respire: Inflaţia a scăzut iar economia s-a contractat mai uşor în T3 decât se aşteptau analiştii. Creşterea economică din Spania şi Franţa a compensat scăderea din Germania şi Austria

Economia din zona euro începe din nou să respire:...

Autor: Ştefan Stan

31.10.2023, 13:15 944

Inflaţia din zona euro a scăzut mai mult decât se aşteptau economiştii, după ce preţurile de consum au crescut cu 2,9% până în septembrie comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai mică creştere din iulie 2021, scrie FT.

Reducerea inflaţiei de la 4,3% pentru anul până în septembrie a reflectat scăderea preţurilor la energie şi o scădere a inflaţiei la alimente, potrivit Eurostat, serviciul de statistică al UE. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca inflaţia din zona euro să fie de 3,1% în octombrie.

Inflaţia de bază, care exclude energia şi alimentele şi este urmărită îndeaproape de Banca Centrală Europeană ca indicator al presiunilor de bază asupra preţurilor, a scăzut, de asemenea, mai mult decât se aştepta, la 4,2%, faţă de 4,5% în luna precedentă.

Între timp, economia zonei euro s-a contractat uşor în cele trei luni până în septembrie, sub aşteptările economiştilor, după ce o contracţie în Germania şi Austria a compensat creşterea din Spania şi Franţa.

Scăderea de 0,1% a economiilor celor 20 de ţări care au moneda euro a marcat o inversare faţă de creşterea revizuită în creştere de 0,2% din trimestrul precedent. Economiştii chestionaţi de Reuters prognozaseră o creştere zero pentru al treilea trimestru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO