Eveniment

Efectul vacanţei prelungite de Paşti şi 1 Mai: România a înregistrat în luna mai cea mai abruptă scădere lunară din UE a producţiei industriale

Efectul vacanţei prelungite de Paşti şi 1 Mai:...

Autor: Iulian Anghel

14.07.2013, 21:15 294

Astfel, zilele libere decise de guvern între 1 Mai şi sărbătorile pascale - care au cumulat o minivacanţă de şase zile – s-au văzut acum în evoluţia producţiei industriale, care a cunoscut o cădere severă comparativ cu luna precedentă.

În mai, producţia industrială a scăzut, la nivelul UE, cu 0,6% faţă de aprilie, ceea ce indică o înrăutăţire a situaţiei economice - o veste proastă pentru România care depinde într-un mod însemnat de ceea ce se petrece pe pieţele externe ale Europei. Datele publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS) au arătat că, faţă de luna aprilie 2013, exporturile din luna mai 2013 au scăzut cu 2,6% la valori exprimate în lei (1,6% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 4,8% la valori exprimate în lei (3,8% la valori exprimate în euro)“. Între ianuarie – mai, comparativ cu perioada similară a anului trecut, exporturile s-a menţinut însă pe plus - ele au crescut cu 6% în lei şi cu 5,7% în euro, în timp ce importurile au scăzut cu 1,7% în lei, respectiv cu 1,9% în euro.

Potrivit datelor publicate la sfârşitul săptămânii trecute de Eurostat – oficiul UE pentru statistică - România a înregistrat, în luna mai faţă de aprilie, cea mai abruptă scădere din UE a producţiei industriale, de 10,7%, pe serie ajustată în funcţie de zilele lucrătoare. La nivelul UE, producţia industrială a scăzut pe serie ajustată cu 0,6% faţă de luna precedentă, iar la nivelul zonei euro cu 0,3%. Principala piaţă de export a României, Germania, a scăzut cu 0,8%, Franţa cu 0,5%, în vreme ce Italia a crescut cu 0,1%. Datele furnizate anterior de INS au arătat că faţă de luna corespun­zătoare a anului precedent producţia industrială a scăzut cu 2,1% ca serie brută şi cu 1,2% pe serie ajustată. La cinci luni, producţia industrială s-a menţinut pe plus, 5,6% serie ajustată (6,1% serie brută).

„Zilele libere din preajma Paştelui au contribuţia lor la scăderea producţiei industriale, dar nu sunt singurul motiv. Este vorba despre un trend mai general pe care îl vom vedea şi în lunile următoare şi care se va menţine pe întreg anul. Europa este în recesiune, o recesiune care va continua. În situaţia noastră şi dată fiind structura economiei, depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă pe pieţele din Vest“, comentează analistul politic Aurelian Dochia.

Datele publicate anterior de Eurostat arătau că PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,1% în primul trimestru, după o contracţie de 0,6% în ultimul trimestru din 2012 - ceea ce a împins zona euro în recesiune tehnică.

Franţa, cea a doua mare economie europeană (a treia piaţă de export pentru România), a intrat în recesiune pentru a treia oară în ultimii patru ani, cu o contracţie de 0,2% în primul trimestru, în timp ce Germania, principalul nostru partener la exporturi, a evitat la limită recesiunea, cu un avans de doar 0,1% în primele trei luni ale anului.

În privinţa producţiei industriale, datele la luna mai publicate săptămâna trecută de Eurostat au arătat că, la nivelul statelor membre ale UE, cele mai abrupte scăderi faţă de aprilie au fost înregistrate în România (-10,7%), Lituania (-6,3%) şi Suedia (-3,8%), la polul opus situându-se Portugalia (+6,1%), Letonia (+2,2%) şi Estonia (+2%).

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit prognozele privind creşterea economiei globale atât pentru anul în curs, cât şi pentru anul următor.

Estimările privind Europa Centrală şi de Est au fost menţinute la nivelul din aprilie, de 2,2% pentru acest an şi de 2,8% pentru următorul. Dar, arată FMI, riscurile s-au amplificat în ultimele luni. Astfel, în timp ce vechile vulnerabilităţi s-au menţinut, au apărut unele noi, inclusiv posibilitatea unei încetiniri mai prelungite a economiilor emergente. În cazul Germaniei, principala piaţă de export a României, FMI a înjumătăţit, la 0,3%, prognoza privind creşterea din acest an, în timp ce pentru Franţa se aşteaptă la o scădere a PIB de 0,2%, comparativ cu declinul de 0,1% anticipat anterior.

„Prognozele FMI arată că nu ne îndreptăm spre o însănătoşire rapidă. Chiar şi Germania, care s-a menţinut mai bine în criză, dă semne de oboseală. În aceste condiţii, lucrurile rămân sensibile pentru România“, comentează Aurelian Dochia.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO