Eveniment

Eurocopter se gandeste sa asambleze in Romania

04.10.2004, 00:00 12

Eurocopter, unul dintre cei mai mari producatori de elicoptere civile, ar putea infiinta o fabrica de asamblare in Romania, pentru a castiga mai multe afaceri in Europa Centrala, potrivit Bloomberg. Eurocopter face parte din concernul EADS, care a semnat recent un contract pentru furnizarea unui sistem integrat pentru securizarea frontierelor de stat ale Romaniei, valoarea contractului fiind de 1 mld. euro.
Eurocopter va asambla elicoptere EC 135 la Brasov, unde compania deja opereaza prin intermediul societatii mixte Eurocopter Romania.
"Este scopul nostru pe termen lung sa infiintam o linie de asamblare odata ce acolo este suficienta cerere", a spus Cristoph Mueller, un purtator de cuvant al Eurocopter, in cadrul unui interviu acordat la Munchen, relateaza Bloomberg. El a refuzat sa mentioneze momentul ori dimensiunea investitiei.
"Europa de Est este una dintre pietele cele mai promitatoare", a adaugat el.
Oficialii EADS afirma ca elicopterele EC 135 pot ajuta statele sa-si imbunatateasca controlul frontierelor si serviciile medicale de urgenta. Romania, care aspira la integrarea in Uniunea Europeana in 2007, are granita cu alte doua state care nu fac parte din UE - Ucraina si Republica Moldova.
Eurocopter Romania a intrat in productie la finele lunii iulie cu prima hala la Brasov, unde urmeaza sa se integreze o noua linie de asamblare pentru elicopterele EC 135 si EC 165, conform contractului dintre Eurocopter SAS si Eurocopter Romania, semnat in noiembrie 2003.
Contractul prevede integrarea progresiva, in perioada 2004-2005 in trei etape, la Eurocopter Romania, a liniei de asamblare pentru cele doua tipuri de elicoptere, in functie de cererile existente.
Eurocopter Romania, societate mixta cu capital romano - francez, a fost infiintata in anul 2002 prin colaborarea dintre Eurocopter SAS si IAR Ghimbav, investitorul strain avand o participatie de 51% din actiuni.
Concernul EADS, al doilea grup la nivel mondial din industria de aparare, a semnat recent la Bucuresti un contract in valoare de 650 mil. euro cu autoritatile romane pentru furnizarea unui sistem integrat de securizare a frontierelor de stat. Valoarea totala a proiectului ajunge la 1 mld. euro, in conditiile in care in proiect sunt implicate si alte companii straine precum Siemens (Germania), respectiv alte companii care vor avea pozitia de subcontractori.
Afacerea, incheiata cu garantia statului roman, va fi finantata de un consortiu de banci condus de grupul financiar francez Societe Generale, si din care mai fac parte bancile germane Dresdner Bank si KfW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO