FMI îi recomandă guvernului reducerea treptată a bugetului pentru programul „Prima casă“, care reprezintă un „risc la adresa sistemului bancar“

13 iun 2018 Autor: Ştefan Stan

Programul Prima casă are o alocare de 2 miliarde de lei în 2018, în scădere faţă de 2017, când a fost de 2,5 mld. lei sau faţă de 2016, când bugetul a fost de 2,94 miliarde de lei. FMI: Eficacitatea instrumentelor ma­cro­pru­den­ţiale pentru creditele ipo­tecare este subminată de programul Prima casă, care oferă împrumuturi cu un LTV (loan-to value – valoare garantată - n. red.) de până la 95%

Expunerea băncilor pe sectorul imobiliar a crescut de la 21% la 54% între 2008 şi 2017. Programul „Prima casă” a demarat în 2009.

Fondul Monetar Interna­ţio­nal îi reco­mandă guver­nului reducerea treptată a pro­gramului „Prima casă“, pe care îl vede drept o vul­nera­bilitate a sis­temului bancar ro­mânesc.

„Efi­cacitatea instrumentelor ma­cro­pru­den­ţiale pentru creditele ipo­tecare este subminată de pro­gramul Prima Casă, care oferă împrumuturi cu un LTV (loan-to value – valoare garantată - n. red.) de până la 95%“, avertizează FMI într-un ra­port dur la adresa sistemului bancar din România.

FMI recomandă o recalibrare a programului „Prima casă“, prin măsuri cum ar fi impunerea unui plafon de înda­torare, care ar mitiga din ris­curile ge­nerate de expunerea băncilor pe sec­torul imobiliar. O asemenea limită ar trebui im­pusă pe toate creditele ipo­tecare, inclusiv cele Prima casă. În acest con­text, „FMI salută decizia gu­vernului de a reduce treptat pro­gramul Prima casă“.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.06.2018

 
Cuvinte cheie:
FMI
, bugetul
, „Prima casa“
, reducere
, sistem bancar
, imprumut
, garantare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide