Eveniment

Fostul partener al lui Patriciu dezvaluie inceputurile afacerii Rompetrol

31.05.2005, 19:52 243

Sorin Marin, unul dintre invinuitii in dosarul Petromidia, a anuntat, ieri, ca a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie extinderea cercetarilor pentru faptele cuprinse in dosar pentru a se lamuri acuzele care i se aduc.

"Rezultatul acestor cercetari va evidentia modul in care mi-am desfasurat actvitatea in perioada 1997 - 2002. In calitate de administrator al grupului Rompetrol, raspund in solidar cu ceilalti administratori. Sunt acuzat de spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala. Acuzatiile sunt extrem de grave", a declarat, ieri, Sorin Marin, fostul asociat al lui Dinu Patriciu in afacerea Rompetrol.

"Referitor la retinerea lui Dinu Patriciu nu pot exprima o opinie intrucat sunt implicat in mod direct in aceasta cercetare-, a adaugat acesta.

El afirma ca avocatii sai au fost prezenti alaturi de avocatii lui Dinu Patriciu la audieri si la momentul retinerii si ca, pe baza de reciprocitate, acelasi lucru se va intampla in cazul unor audieri ale lui in cazul Petromidia.

Sorin Marin a spus ca a intrat actionar la Rompetrol SA in 1997 impreuna cu Dinu Patriciu si ca a iesit din afacerea grupului Rompetrol prin vanzarea actiunilor sale pentru 20 mil. $.

"In 2000 am luat decizia ca vreau sa ies complet din afaceri si sa desfasor alt tip de activitate. Nu era momentul optim, Rompetrol abia incepuse sa creasca. Era un motiv personal. Suma pe care am obtinut-o din vanzarea actiunilor grupului Rompetrol a fost de 20 milioane de dolari si a intrat in banci din Romania-, explica Sorin Marin.

El a precizat ca semnarea contractului de vanzare - cumparare a avut loc in octombrie 2001, insa banii i-a primit integral in octombrie 2002.

Grupul Rompetrol era controlat prin societatea The Rompetrol Group BV (TRG) cu sediul in Olanda, care era detinuta de compania Romanian Oil and Gas Investments (ROGI), cu sediul in Luxemburg.

Actionariatul ROGI era controlat de catre Danama Foundation (fundatia familiei Patriciu, cu sediul in Liechtenstein) - 42%, Tudori Fondation (fundatia familiei Sorin Marin, cu sediul in Liechtenstein) - 42%, respectiv fondul de investitii Romania & Moldova Direct Found (RMDF), controlat de investitori europeni si americani. RMDF dispunea de asemenea de drept de decizie si de veto.

"Am atras un asemenea investitor pentru a avea sursele de finantare si pentru ca stiau cum sa conduca un asemenea tip de afacere-, explica Sorin Marin.

Potrivit lui Sorin Marin, in 1999 a fost cooptat in afacerea Rompetrol RMDF, care avea printre actionari International Finance Corporation (divizia de investitii a Bancii Mondiale), DEG (institutie de investitii private a guvernului german), precum si societatea de management din Washington International Equity Partners.

Dupa ce a luat decizia de a-si vinde actiunile Rompetrol, Sorin Marin sustine ca au existat mai multe oferte de cumparare din tara si strainatate. "In final, am optat pentru vanzarea catre un grup format din RMDF, Danama Foundation si compania austriaca OMV-, explica Marin.

Pachetul detinut de catre Tudori Fondation a fost preluat de catre East Capital Investment, un vehicul creat de Danama Foundation si RMDF, care ulterior a vandut 25,1% din actiuni catre grupul austriac OMV in toamna lui 2002.

El afirma ca in ceea ce priveste creanta din Libia preluata de catre Rompetrol, a fost angajata imediat o firma de avocatura pentru a stabili daca respectiva creanta ar fi revenit Rompetrol. In 1999, oficialii Rompetrol au facut o adresa catre Ministerul de Finante cu privire la creanta din Libia, fara sa primeasca un raspuns.

Sorin Marin sustine ca toate fondurile sale provin din tranzatia cu actiuni Rompetrol.

"Am desfasurat mai multe proiecte sociale si culturale. Fundatia Anonimul s-a constituit in urma cu patru ani. Vreau ca aceste proiecte sa mearga mai departe. Sumele necesare le obtin din afaceri imobiliare - Tudori Properties, un vehicul controlat de Tudori Fondation, care cumpara si inchiriaza proprietati - locuinte si terenuri. Este apoi investitia in complexul din Delta Dunarii, de la Sfantu Gheorghe", explica Sorin Marin.

Sorin Marin detine 50% din actiunile grupului de presa Academia Catavencu si a finantat campania de extindere de anul trecut pe piata de media cu publicatia Cotidianul, respectiv postul Radio Guerilla.

"Sper sa obtin profit cand vom trece la listarea la Bursa sau pe Rasdaq a grupului de presa Academia Catavencu", a mai spus Marin. El a mentionat ca nu mai este partener de afaceri cu Dinu Patriciu si nici cu Sorin Ovidiu Vantu, cu care este prieten si a concurat pentru cumpararea de actiuni Rompetrol in 1997.

Omul de afaceri Dinu Patriciu este cercetat alaturi de Sorin Marin si mai multe persoane care au facut parte din conducerea rafinariei Petromidia. Dinu Patriciu a fost acuzat de spalare de bani si inselaciune in dosarul Petromidia si retinut in noaptea de joi spre vineri. Comunitatea de afaceri, reprezentanti ai unor ambasade si ai unor formatiuni politice au protestat fata de masura luata de Parchet, iar Tribunalul Bucuresti a respins propunerea de arest preventiv.

Dinu Patriciu a anuntat ca va cere in instanta daune de sute de milioane de dolari administratiei de stat pentru abuzurile savarsite.



AmCham: Pare o incalcare a normelor de procedura

Consiliul Director al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham) considera ca investigatia in cazul Rompetrol "pare o incalcare a normelor de procedura". "Consiliul este preocupat de ceea ce pare a fi o incalcare a normelor de procedura si de nerespectarea reglementarilor legale, manifestatate in timpul investigatiilor si punerii sub acuzare a fostei si actualei conduceri a grupului Rompetrol de catre Parchetul General, inclusiv in privinta presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, si a doi cetateni americani", spun reprezentantii AmCham. In opinia lor, este esential ca, in cadrul reformei sistemului judiciar din Romania, cercetarile penale sa se desfasoare intr-o maniera obiectiva si rapida, care sa respecte pe deplin drepturile si garantiile procesuale ale persoanei.

"Continuarea eficienta a reformei sistemului judiciar din Romania trebuie sa asigure tratamentul obiectiv si impartial al investitorilor straini si locali in cadrul unui sistem legal, independent de imixtiunile politicului", mai spun oficialii AmCham. Camera de Comert Americana in Romania subliniaza importanta derularii obiective si echitabile a proceselor penale in care cetatenii si investitorii romani, americani si de orice alta nationalitate "sa fie tratati in conformitate cu legile nationale si prevederile tratatelor internationale privind drepturile omului si protectia investitiilor". AmCham este o organizatie apolitica si non-profit, fondata de investitorii americani in Romania, care numara in prezent peste 200 de membri.



Parchetul: I s-a dat posibilitatea sa declare tot ce a dorit

Parchetul instantei supreme respinge acuzatiile aduse de Dinu Patriciu referitoare la durata audierii si la incalcarea dreptului la aparare, afirmand ca omului de afaceri i s-a dat "posibilitatea sa declare tot ce a dorit in legatura cu invinuirile ce i s-au adus".

"Faptele pentru care a fost emisa ordonanta de retinere si, ulterior, s-a pus in miscare actiunea penala sunt cele pentru care (Dinu Patriciu - n.r.) a fost invinuit la data de 22 martie 2005, ocazie cu care aparatorii alesi au solicitat termen pentru pregatirea apararii, termen care le-a fost acordat, fiind apoi audiat in mod repetat in calitate de faptuitor si apoi de invinuit, in datele de 29 aprilie, 5 mai 2005 si 16 mai", spun reprezentantii Ministerului Public. Potrivit sursei citate, audierea din 26 mai a lui Dinu Patriciu a durat de la ora 11.00 si pana la orele 2.00 noaptea, "deoarece i s-a dat posibilitatea sa declare tot ce a dorit in legatura cu invinuirile care i s-au formulat" si "sa-si formuleze apararile pe care le-a considerat necesare, punctual pe intrebarile puse de procuror, respectandu-se toate prevederile procesuale in acest sens".

"Aceste aspecte, de altfel, au fost scoase in evidenta si de Tribunalul Bucuresti care - prin incheierea de sedinta din 27 mai - a retinut ca "se apreciaza ca informatiile si datele care rezulta din notele de constatare ale Garzii Financiare, din actele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor pot fi considerate ca fiind indicii temeinice in sensul articolului 143 Cod procedura penala sau motive plauzibile de banuiala, in sensul articolului 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ca inculpatul este implicat in comiterea unor activitati ilicite", adica inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani, fapte pentru care legea penala prevede pedepse de pana la 20 de ani de inchisoare si in conditiile in care prejudiciile retinute reprezinta consecinte deosebit de grave", mai spun oficialii ministerului.

Potrivit sursei citate, Tribunalul Bucuresti nu a emis mandat de arestare deoarece a apreciat ca inculpatul "este un cunoscut si apreciat om de afaceri atat pe plan national, cat si international, nu are antecedente penale, are asigurate sursele de existenta, are familie organizata, este absolvent al unei institutii de invatamant superior, astfel ca profilul sau socio-profesional nu justifica in nici un fel temerea ca lasarea in libertate ar periclita ordinea de drept a statului si ar crea disfunctii in mentinerea acesteia".

In aceste conditii - spune Ministerul Public - temerea procurorului privind reactia negativa a societatii civile fata de lasarea in libertate a inculpatului este nejustificata.

"Evidentiem totusi ca, in cauzele de criminalitate economico-financiara de competenta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in permanenta ne vom confrunta cu inculpati cu un asemenea profil moral si social si, pe cale de consecinta, ar insemna ca, in opinia societatii civile, niciodata sa nu se puna problema unui pericol pentru ordinea publica daca avem in vedere o asemenea motivare", mai afirma sursa citata. (Mediafax)

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO