Eveniment

Guvernul a decis ca plata TVA la încasare să fie opţională

Guvernul a decis ca plata TVA la încasare să fie...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

18.12.2013, 20:58 1663

Guvernul a decis ca plata taxei pe valoarea adăugată la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro să devină opţională începând cu 1 ianuarie 2014.

Ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, a declarat că decizia a fost luată în şedinţa de ieri a guvernului.

Sistemul TVA la încasare, introdus la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate să aplice acest sistem sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei.

Ministrul Grapini afirma recent că aplicarea obligatorie a sistemului de TVA la încasare a creat distorsiuni în piaţă şi a dezavantajat întreprinderile mici şi mijlocii şi că se va renunţa la această obligativitate.

Şi Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, afirma că plata TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro va deveni opţională începând cu 1 ianuarie 2014, întrucât încalcă prevederile legislaţiei europene, iar România riscă declanşarea procedurii de infringement.

Sistemul cu TVA la încasare a fost implementat de către actualul ministru delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Ministerul Finanţelor a realizat în vară un proiect legislativ prin care intenţiona să modifice reglemen­tările privind TVA la încasare, astfel ca sistemul să nu mai fie obligatoriu, ci opţional, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Legislaţia trebuia modificată pentru că actualele prevederi încalcă o directivă europeană. În plus, impactul asupra mediului de afaceri a fost negativ, contrar obiectivelor urmărite de autorităţi, sistemul având „mai mulţi perdanţi decât câş­tigători“, după cum spuneau în vară consultanţii fiscali.

Atât companiile mari, cât şi firmele mici au fost nemulţumite de aplicarea sistemului TVA la încasarea facturilor şi nu la emitere.

Contracte anulate, creşterea costurilor administrative, evidenţele complicate şi lipsa conformării voluntare a contribuabililor care aplică TVA la încasare sunt câteva dintre problemele care au apărut odată cu aplicarea acestui sistem.

Sistemul de plată a TVA la încasarea facturilor a început să fie aplicat în România de la 1 ianuarie 2013, împreună cu sistemul de TVA existent. Noul sistem a vizat firmele care au sediul în România şi cifra de afaceri de sub 2,25 mil. lei (500.000 euro). La scurt timp de la aplicarea sistemului, companiile s-au confruntat cu probleme. Unele companii mari au decis să renunţe la colaborarea cu firmele mici pentru a evita problemele legate de cash-flow, apărute în urma aplicării noului sistem de TVA.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO