Eveniment

Investiţiile în economie au crescut în primul trimestru însă doar o zecime sunt bani străini

 Investiţiile în economie au crescut în primul trimestru însă doar o zecime sunt bani străini

Autor: Emil Popescu - Mediafax

06.06.2012, 10:29 291

Investiţiile realizate în economie au crescut în primul trimestru cu 18,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, la 12,03 miliarde lei, a anunţat miercuri INS.

Astfel, investiţiile în utilaje (inclusiv mijloace de transport) au urcat cu 20,8%, iar cele în lucrări de construcţii noi şi alte cheltuieli cu 14,9% fiecare.

"Comparativ cu trimestrul I 2011, în trimestrul I 2012 se constată o scădere a ponderii investiţiilor în alte cheltuieli cu 0,3 puncte procentuale. Ponderea lucrărilor de construcţii noi în total investiţii a crescut cu 0,2 puncte procentuale, iar în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,1 puncte procentuale", se menţionează în comunicat.

Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii sunt industria şi comerţul/serviciile (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor).

Datele BNR arată că investiţiile străine directe au totalizat în primul trimestru 425 milioane euro, în scădere faţă de valoarea de 444 milioane euro din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels