Eveniment

Investitiile straine au creat 11.400 de locuri de munca anul trecut

08.06.2009, 00:00 24

Investitiile straine directe din Romania au condus la crearea a 11.403 noi locuri de munca in 2008, potrivit unui raport privind atractivitatea statelor europene pentru investitii straine directe realizat de compania de consultanta Ernst&Young (E&Y).

Numarul locurilor de munca create anul trecut pe piata locala ca urmare a investitiilor straine directe a scazut cu 9% fata de 2007. Astfel, ponderea acestor noi locuri de munca infiintate in Romania, in totalul european, de 148.333, este de 8%.
Romania s-a mentinut in 2008 pe pozitia a sasea intr-un top european privind atractivitatea, realizat in functie de numarul de proiecte de investitii straine directe.
Astfel, Romania a atras in 2008 un numar de 145 de proiecte de investitii straine directe, in scadere cu 3%, de la 150 in 2007. Ponderea proiectelor atrase de Romania, din totalul european, de 3.718, este de 4%.
In functie de numarul de proiecte atrase, in randul primelor zece tari, Romania este devansata in clasament, in ordine, de Marea Britanie, Franta, Germania, Spania si Polonia.
Dupa Romania s-au clasat Rusia, Belgia, Elvetia si Olanda. Europa s-a mentinut in 2008 pe prima pozitie la nivel mondial in functie de proiectele straine de investitii, cu o pondere de 39% din total, cu toate ca a fost grav afectata de recesiunea economica. Statele de pe continent au atras 3.718 astfel de investitii, in crestere cu numai 4 proiecte fata de 2007.
In privinta locurilor de munca nou-infiintate, acestea au scazut cu 16%, la 148.333.
In raport se arata ca recesiunea a avut un impact puternic asupra economiilor europene, numarul de noi proiecte a stagnat, iar amploarea lor a fost restransa, perspectivele Europei de a juca un rol de lider intr-o lume multipolara fiind incerte in viitorul imediat.
In Europa Centrala si de Est (ECE), numarul de noi proiecte a coborat cu 5%, la 992, in timp ce numarul de slujbe nou-infiintate s-a redus cu 26%, la 76.419. Europa Occidentala a atras in schimb cu 2% mai multe proiecte de acest tip fata de anul precedent, respectiv 2.726, in timp ce numarul de posturi nou-infiintate a scazut cu numai 2%, la 71.914.
E&Y arata ca tarile rasaritene au fost mai puternic afectate de criza decat cele occidentale, unde exista reglementari sociale mai flexibile, precum si o opozitie puternica fata de restructurarea marilor companii. In plus, companiile germane, americane si franceze si-au dovedit loialitatea fata de propriile tari si au lansat mai putine proiecte in Europa emergenta.
Reducerea atractivitatii unor state emergente mai indepartate nu a afectat ECE, dar China a pierdut statutul de cea mai atractiva destinatie pentru investitie, detinut in 2007, clasandu-se pe pozitia a treia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO