Eveniment

Investitorii de la Bursă îşi calculează pierderile şi se gândesc cum să se protejeze

27.06.2010, 23:07 17

Administratorii de fonduri mutuale şi analiştii firmelor debrokeraj spun că majorarea TVA la 24% va lovi puternic în Bursă,prin creşterea aversiunii la risc în rândul investitorilor care,tot mai puţin încrezători în revenirea economică, vor căutaadăposturi mai sigure pentru disponibilităţile băneşti.

Vineri, Bursa de la Bucureşti a pierdut 5% pe indicele BET şipeste 9% pe SIF-uri.

Investiţiile conservatoare precum fondurile monetare ar puteaieşi în avantaj, având în vedere că majorarea TVA ar alimentainflaţia şi, implicit, creşterea dobânzilor bancare.

"Investitorii care au potenţialul financiar de a investi peBursă sunt în mare parte manageri sau conducători de companii,aceştia având o strânsă legătură cu mediul de business de undeveştile nu sunt deloc bune. Astfel că majorarea TVA de la 19% la24% va duce la o creştere a aversiunii la risc, la prudenţă şi laaşteptări că revenirea economiei din criză va fi lentă", afirmăMihail Ion, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilorRaiffeisen Asset Management, cu active în gestiune de 1,6mld.lei.

Decizia de creştere a TVA vine la scurt timp după ce Guvernul adecis impozitarea tuturor câştigurilor de la Bursă cu 16%indiferent de perioada de deţinere, comparativ cu un impozit de 1%aplicat până în prezent câştigurilor din investiţiile de pe Bursăţinute în portofoliu mai mult de un an.

Acum, cei peste 90.000 de investitori pe Bursa de la Bucureşti,alături de alte 290.000 de persoane cu plasamente în fondurile deinvestiţii trebuie să facă faţă unei noi provocări: creştereainflaţiei, indicator care le-ar putea eroda randamentele.

"Ne putem aştepta la o creştere a inflaţiei, însă avansulinflaţiei nu va fi un pericol pentru investiţii. Contracţiaconsumului, o consecinţă a majorării de TVA, va fi compensatăprintr-o rată mai mare de economisire. Pe timp de criză, fondurilemonetare şi de obligaţiuni au avut de câştigat şi cred că vorcontinua în continuare să atragă bani din piaţă", a spus RăzvanRusu, director de investiţii la societatea de administrare AvivaInvestors, cu active nete în gestiune de 57 de milioane de lei.

Mai prudent, preşedintele Raiffeisen Asset Management precizeazăcă "nu ar trebui să aibă loc o creştere a inflaţiei mai mare de 5%.În ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor, care în momentul actualsunt puternic real pozitive, nu trebuie să ne aşteptăm la creşterisemnificative".

Analiştii susţin că încrederea investitorilor de pe Bursă esteafectată în primul rând de impredictibilitatea deciziilor politiceşi a efectelor acestora asupra economiei.

"Alternativa majorării taxelor indirecte, pe lângă scădereaveniturilor aparatului bugetar creează mai multe necunoscuteprivind evoluţia anumitor indicatori macroeconomici, dar şiimaginea unui mediu economic instabil şi ostil din perspectivainvestitorilor străini şi chiar locali care pur şi simplu nu maipot estima bugete şi avea o direcţie clară a afacerilor. Un mediuincert şi volatil pune un semn puternic de întrebare privind forţaunei relansări economice sănătoase în România, indiferent demomentul în care acest lucru ar putea avea loc. Putem miza pe orecesiune prelungită, inflaţie ridicată, pe deprecierea cursului deschimb şi nu în ultimul rând pe un cost al creditului ridicat",estimează Andreea Gheorghe, director general adjunct la societateade administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management,cu active nete de 4,2 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO