Eveniment

Jumatate din exporturi sunt produse in lohn

30.05.2005, 19:07 33

Aproape jumatate din exporturile romanesti de pe primele patru luni ale acestui an sunt exporturi "rezultate din perfectionarea activa a unor marfuri importate temporar", adica marfuri prelucrate in lohn sau in cadrul unor contracte asemanatoare lohn-ului. Contractele de acest tip se bazeaza pe forta de munca ieftina din Romania.

"Dupa regimurile vamale atribuite conform legislatiei din domeniul vamal, din totalul exporturilor realizate in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2005, 51,7% reprezinta exporturi definitive si 48,1% reprezinta exporturi de marfuri rezultate din perfectionarea activa a unor marfuri importate temporar", afirma Institutul National de Statistica.

Institutul de Statistica a dat pentru prima oara publicitatii acest indicator in februarie anul acesta. Pe primele doua luni, ponderea exporturilor "perfectionate activ" era mai mare, si anume de 49,1%.

Scaderea ponderii exporturilor in lohn este explicabila daca se ia in considerare ritmul mai redus de crestere in ultima perioada a exporturilor de imbracaminte si incaltaminte, pe fondul scaderii euro fata de leu (deci a micsorarii competitivitatii prin pret a produselor romanesti) si al majorarii competitiei chineze pe pietele europene.

Exporturile FOB au inregistrat pe primele patru luni ale acestui an o crestere de 18,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pana la valoarea de 6,8 mld. euro.

Articolele de imbracaminte si textilele, care detin cea mai ridicata pondere in total exporturi (19,8%), au inregistrat o crestere sub cresterea generala a exporturilor, de numai 2% (pana la 1.356 mil. euro).

O crestere semnificativa, de 32,8%, au cunoscut in aceasta perioada exporturile de produse metalurgice, pe fondul ascensiunii, la nivel mondial, a preturilor la otel, ca urmare a cererii ridicate a Chinei.

Exporturile de produse metalurgice s-au ridicat in perioada 1 ianuarie-30 aprilie 2005 la 1,1 miliarde de euro. Aceasta categorie detine un procent de 16,7% din totalul exporturilor in aceasta perioada.

Exporturile de mijloace si materiale de transport au inregistrat un avans de 30,6%, pana la 466,9 milioane de euro datorita in principal exporturilor de Logan, care s-au ridicat la circa 12.000 de bucati, adica 70 de milioane de euro.

In cel mai alert ritm s-au majorat in primele patru luni ale acestui an exporturile de produse minerale, care detin o pondere de 10,3% in structura exporturilor. La acest capitol, cresterea a avut la origine majorarea pretului la titei pe piata internationala.

Exporturile de articole de incaltaminte au urmat tendinta exporturilor de textile, inregistrand o crestere slaba, sub nivelul general, de 5,8%.

Numai catre tarile UE, exporturile s-au majorat cu peste 12%, comparativ cu primele patru luni din 2003. Exporturile catre state membre UE au reprezentat aproape 70% din totalul exporturilor.

Italia, Germania si Turcia au ocupat primele locuri in clasamentul tarilor cu care Romania a derulat contracte de export in primele patru luni ale acestui an, aceste state avand ponderi de 21,3%, 14,3% si respectiv 7,8% din total exporturi. In aceeasi perioada, importurile CIF au insumat 9,2 miliarde de euro si au inregistrat o crestere de aproximativ 23% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2004. Deficitul comercial FOB-CIF a fost de 2,3 mld. euro, cu 43% mai mare fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Cele mai mari cresteri la importuri au fost la mijloace de transport (in principal autoturisme), de 44% si la produse minerale si metalurgice, de circa 40%. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO