Eveniment

Majorat pentru anuarul ZF. Cei mai mari jucători din economie, care analizează 80 de pieţe şi oferă 90 de topuri din cele mai importante sectoare din economie

Majorat pentru anuarul ZF. Cei mai mari jucători din...

Autor: Miruna Diaconu

21.06.2023, 00:07 675

Astăzi are loc, începând cu ora 9.00, conferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie. Cum distribuim dezvoltarea economică la nivel regional?.

Anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie, care analizează 80 de pieţe şi oferă 90 de topuri din cele mai importante sectoare din economie, aniversează în acest an majoratul. Începând de astăzi, anuarul este disponibil în varianta print şi e-paper. Topurile prezentate arată cum a mers anul 2022 pentru cei mai mari jucători din principalele sectoare din economie şi care sunt liderii pieţelor după cifra de afaceri înregistrată anul trecut.

„În cei 18 ani de la prima apariţie, anuarul Cei mai mari jucători din economie a fost oglinda transformărilor şi a schimbărilor de lideri în diverse sectoare din economie. Faţă de 2005, cifra de afaceri totală din economie şi produsul intern brut sunt de patru ori mai mari. Creşterea a avut însă loc cu preţul întăririi poziţiei dominante a celor mai mari jucători, atât în ansamblul economiei, cât şi în fiecare sector. Ce a venit în plus a fost emergenţa start-up-urilor, mai ales din IT, dar al căror debuşeu a vizat pieţele internaţionale“, spune Sorin Pâslaru, redactor-şef al Ziarului Financiar.

Cei mai mari jucători din economie au încheiat anul 2022 cu rezultate în creştere şi cu profituri record, în unele cazuri. Cele mai mari companii de pe plan local vin din domeniul petrolului, industria auto şi din retailul alimentar. Cel mai mare jucător de pe plan local după cifra de afaceri este OMV Petrom, cu venituri de 55 miliarde lei în 2022, plus 137%, fiind urmat de OMV Petrom Marketing SRL, segmentul de retail al OMV Petrom, companie care administrează activitatea a aproximativ 600 de benzinării Petrom şi OMV în România, cu venituri de 27 miliarde lei. Printre cei mai mari jucători se numără şi producătorul Automobile Dacia, cu 25 miliarde lei, urmat de Rompetrol Rafinare, cu venituri de 23 miliarde lei, dar şi retailerul Lidl, liderul pieţei de comerţ alimentar, cu afaceri de are venituri de 18,4 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO