Eveniment

Marius Cristescu: Statul ar trebui să reducă personalul regiilor cu 20% şi spaţiile închiriate cu 25%

Marius Cristescu deţine grupul de firme Bega din Timişoara

Marius Cristescu deţine grupul de firme Bega din Timişoara

23.06.2010, 23:41 76

Omul de afaceri Marius Cristescu, care deţine grupul de firmeBega din Timişoara, a declarat că statul ar trebui să reducăsuprafeţele închiriate de la firme private cu 25%, sădisponibilizeze 20% din angajaţii regiilor din subordine şi săvândă clădirile începute şi nefinalizate.

Cristescu spune că dacă statul nu va lua şi alte măsuri decombatere a efectelor crizei, în afara disponibilizării de personalşi a reducerii de salarii, va fi nevoit ca anul viitor să dea afarăşi mai mulţi bugetari decât în acest an.

"Statul ar trebui să reducă suprafeţele închiriate de la privaţicu 25%, pentru că rămâne cu angajaţi mai puţini în urmarestructurărilor. Pe de altă parte, toate chiriile din mediulprivat au scăzut cu 25% în acest an, deci statul ar trebui sărenegocieze şi el o diminuare cu 25% a preţului pe care îl plăteştepe spaţiile în care stă cu chirie", a spus Cristescu. El crede cădoar din reducerea chiriilor şi a suprafeţelor închiriate de cătreautorităţile locale şi regiile din subordine, statul ar puteaeconomisi circa 100 de milioane de euro pe an.

Totodată, omul de afaceri afirmă că ar trebui restructuratetoate CET-urile şi furnizorii de utilităţi. "Marea risipă se facela nivel local, la regiile din subordinea primăriilor. Personalulacestora ar trebui redus cu minimum 20%", apreciază el.

Cristescu propune şi casarea a 25% din parcul auto mai vechi dezece ani al tuturor instituţiilor de stat. "În acest fel, n-ar maidescărca cheltuieli pe maşinile respective, dintre care multe numai circulă deloc, dar se achiziţionează pentru ele cauciucuri,benzină etc. De asemenea, cred că ar trebui ca statul să vândătoate investiţiile începute şi neterminate. De exemplu, spitalulmunicipal din Timişoara a fost început în urmă cu 15 ani, iar decâţiva ani lucrările de construcţie au fost abandonate", a explicatproprietarul grupului Bega.

El consideră că ar trebui scoase la vânzare toatehidrocentralele neterminate, a căror construiree a început înaintede 1989.

În plus, omul de afaceri apreciază că ar trebui modificatălegislaţia, astfel încât să fie redus termenul în care o societatepoate fi protejată de legea insolvenţei.

"Stau active de 15 miliarde de euro în firme în insolvenţă. Înacest moment, ele sunt active moarte. De asemenea, ar trebui scoasela vânzare terenurile de sub casele vândute prin Legea 112, pentrucă vânzându-se doar casele, fără teren, nimeni nu investeşte înele", a afirmat Cristescu. El propune ca investiţiile de peste unmilion de euro să fie declarate prioritare, iar în cazul acestora,orice aviz şi autorizaţie să fie eliberate în 7 zile şi nu în 30 dezile, cum se întâmplă acum.

Marius Cristescu consideră că ar trebui să fie organizatelicitaţii pentru telefonia mobilă la nivel de minister şi regii,obţinându-se astfel o reducere cu 30% a contractelor.

"Una este când RATB are un contract cu un operator de telefonie,primăria cu altul şi celelalte regii din subordine au negociatseparat, şi alta e când negociază împreună", a adăugat el. Potrivitomului de afaceri, dacă statul ar lua aceste măsuri, economiile pecare le-ar face din reduceri şi profiturile obţinute din investiţiiar putea depăşi un miliard de euro anual.

Marius Cristescu deţine împreună cu fratele său Emil grupul defirme Bega din Timişoara, care desfăşoară activităţi în diversesectoare, precum foraj, industria de maşini şi echipamente,materiale de construcţii, imobiliare şi turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO