Eveniment

MTS Leasing GmbH a intrat in incapacitate de plata

21.07.2005, 19:37 79

MTS Leasing GmbH a intrat in incapacitate de plata, activitatea companiei fiind preluata, incepand cu 19 iulie, de un judecator sindic german.

Potrivit unei informari transmise catre agentii MTS Leasing si semnata de presedintele companiei, Theo Metzen, incepand de marti, 19 iulie, orice decizie va trebui luata doar cu acordul noului administrator, avocatul Georg Bernsau.

Andrei Dinga, administratorul Activ Line, firma care a virat in conturile MTS Leasing suma de 358.685 de euro pentru a deveni francizor al companiei germane, a declarat insa ca MTS Leasing a solicitat intrarea in insolventa in data de 6 iulie. Conform legii germane, MTS Leasing ar fi avut la dispozitie doua saptamani pentru a incerca o redresare a activitatii.

Dinga a precizat ca, in scopul recuperarii banilor, respectiv cei 258.685 de euro platiti ca taxa de management si 100.000 ca taxa de franciza, firma a incheiat, pe 14 iulie, o intelegere cu MTS Leasing. Potrivit acesteia, compania germana urma sa cesioneze firmei Activ Line contracte de leasing in limita celor 358.685 de euro datorati. Dinga precizeaza ca actul a fost semnat in data de 14 iulie, cu toate ca, dintr-o greseala, pe documente apare data de 14 iunie.

Portofoliul cedat urma sa fie compus, in mod egal, din cladiri deja finalizate, cladiri aflate in curs de constructie si pentru care banii acordati de MTS Leasing au depasit avansul platit de clienti si de cladiri abia incepute, dar a caror valoare era echivalenta cu valoarea avansului platit de utilizatori.

Astfel, clientii acestor contracte si-ar fi continuat constructiile conform graficului initial, cu mentiunea ca ratele lunare urma sa fie platite catre Active Line.

O alta varianta pentru situatia dificila in care se afla MTS Leasing era obtinerea de surse de finantare. In conditiile in care compania germana avea in Romania cateva contracte onorate, si astfel cladiri construite, Dinga a precizat ca a propus preluarea portofoliului de catre o firma romaneasca, respectiv Sovereign Leasing, la care urma sa devina actionar Active Line si, optional, MTS Leasing.

Prin faptul ca noul finantator era rezident in Romania, Soverign Leasing putea avea acces la fonduri bancare pentru continuarea constructiilor, urmand ca acestea sa fie garantate cu banii ce urma sa fie incasati din contractele deja onorate. In aceste conditii, MTS Leasing si-ar fi putut continua activitatea.

Oficialul Active Line a declarat ca demersurile pentru redresarea MTS Leasing prin gasirea unor finantatori in Germania au esuat, din cauza ca nu puteau fi acceptate ca si garantii imobile din Romania. Dinga a afirmat ca ieri i-a cerut judecatorului sindic sa confirme sau sa infirme valabilitatea actului semnat la 14 iulie. Acesta considera ca judecatorul sindic ar putea inchide afacerea MTS Leasing fara pierderi semnificative, prin gasirea unor noi finantatori.

Pe de alta parte, faptul ca intelegerea semnata intre MTS Leasing si Active Line este datata 14 iunie alimenteaza suspiciunile pagubitilor. Surse reprezentand agentiile afirma ca acest act dovedeste ca, desi oficialii germani cunosteau situatia financiara critica in care se afla MTS Leasing, au continuat campania agresiva de francizare pe piata romaneasca.

Mai mult, in intervalul iunie-iulie, firma a incasat bani in baza unor protocoale semnate cu cei interesati sa obtina franciza.

Agentii din Romania ai MTS Leasing au trimis o somatie prin care cer ca, in termen de 24 de ore, compania sa faca publica pozita oficiala fata de situatia din ultimele saptamani. Acestia se declara nemultumiti de comunicarea cu biroul firmei din Germania, faxurile trimise in tara alimentand si mai mult starea de confuzie.

"Nu putem accepta, de exemplu, ca domnul Calin Armen, furand 200.000 de euro, a reusit sa destabilizeze o firma puternica ca MTS Leasing", se arata in declaratia comuna semnata de reprezentantii agentiilor.

Specializata in finantari imobiliare pentru constructii in sistem leasing, firma germana a intrat pe piata romaneasca la inceputul anului trecut prin intermediul unei reprezentante.

In faxurile trimise catre agenti in ultimele doua saptamani, MTS Leasing anunta ca unul dintre consilierii financiari, Calin Armen, a deturnat fondurile societatii si a disparut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels