Eveniment

Muncitorii de la Roman nu accepta ideea concedierilor

25.03.2003, 00:00 22

Peste 3.000 de muncitori de la societatea Roman din Brasov au blocat ieri, in jurul orei 12.30, circulatia la iesirea din Brasov spre Bucuresti, protestand astfel fata de solutiile adoptate de Guvern pentru persoanele care urmeaza sa fie disponibilizate.
Muncitorii au intrerupt lucrul si s-au adunat in curtea fabricii, in jurul orei 11.30. Liderii sindicali i-au informat pe muncitorii adunati in curtea fabricii asupra discutiilor purtate cu reprezentantii Guvernului, apreciind ca ordonanta privind disponibilizarile masive de personal este una "diabolica". "Solutiile propuse de guvernanti sunt doar pe hartie. Nu ne multumim cu vorbe", a declarat Gheorghe Marmalichi, viceliderul Uniunii Sindicatelor Libere si Independente (USLI) de la uzina Roman.
Directorul societatii, Carol Rugacs, le-a spus oamenilor ca situatia este dificila, ca nu sunt vandute camioanele si ca in momentul de fata uzina nu are fonduri pentru plata materiei prime.
In jurul orei 12. 30, muncitorii au parasit curtea societatii si au blocat intersectia arterelor de circulatie de la iesirea din Brasov spre Bucuresti.
"Noi ne-am facut datoria ca lideri, dar acum nu-i mai puteam tine in frau pe oameni. Muncitorii ne acuza deja ca suntem de partea guvernantilor. Daca apar comunicari de la guvern legate de programul de restructurare suntem de acord sa discutam, dar pe chestiuni concrete", a declarat Marius Stinghe, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din cadrul societatii Roman.
In jurul orei 14.30, protestul a luat sfarsit, iar circulatia a fost reluata. Muncitorii s-au imprastiat inainte sa decida daca vor mai relua astazi protestul si fara ca actiunea sa aiba vreun efect in sensul unor noi discutii cu autoritatile.
Guvernul a aprobat, in ultima sa sedinta, o serie de proiecte economice pentru judetul Brasov, privind infiitarea unor parcuri industriale, tehnologice si de soft, care urmeaza sa fie construite la Brasov, unde pana in luna iunie urmeaza sa fie facute disponibilizari masive de personal. Astfel, societatea Roman Brasov va disponibiliza intre 3.000 -  3.300 de salariati, in timp ce la Tractorul Brasov 3.000 de angajati urmeaza sa paraseasca societatea. In acelasi timp, vor fi disponibilizati si 1.500 de salariati de la Rulmentul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO