Eveniment

Noile promisiuni ale Guvernului faţă de FMI: majorarea cu 5% a preţului la energie, bursă transparentă pentru gaze şi ştergeri de datorii la CFR

Noile promisiuni ale Guvernului faţă de FMI: majorarea cu 5% a preţului la energie, bursă transparentă pentru gaze şi ştergeri de datorii la CFR

Autor: Carol Dan - Mediafax

29.05.2012, 00:03 559

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să majoreze cu 5% preţul energiei electrice pentru toţi consumatorii până la finalul lunii iunie, să creeze o bursă de tranzacţionare a gazelor şi să eficientizeze restructurarea companiilor de stat şi numirea managerilor privaţi.

În ultima scrisoare de intenţie con­ve­nită cu Fondul Monetar Inter­naţional, la finalul misiunii din aprilie-mai, Executivul a decis să majoreze cu 5% preţurile la ener­gie pentru populaţie şi consumatori indus­tri­ali până la sfârşitul lunii iunie şi a men­ţinut calendarul de eliminare a tarifelor ad­ministrate la electricitate asumat de fostul Guvern Boc, potrivit informaţiilor obţi­nute de Mediafax.

Începerea liberalizării pieţei de energie electrică, unde acum aproape jumătate dintre consumatori iau electrici­ta­tea la un preţ reglementat, este una din­tre cele mai importante schimbări, în ulti­mii ani acest subiect fiind nelipsit din dis­cur­surile companiilor străine din domeniu.

Marii jucători străini din sectorul energetic au declarat în nenumărate rânduri că România are mare nevoie de investiţii în acest domeniu, care pot fi atrase doar prin liberalizarea preţului la energie. Ei susţin că reglementarea pre­ţurilor în energie face ca investiţiile în România să nu fie atractive.

Procesul de re­nun­­ţa­re la tarifele reglemen­tate la energie electrică, cerut de FMI, va fi apli­cat separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.
Pentru consumatorii industriali, preţu­rile reglementate vor începe să fie elimi­na­te, în etape, din luna septembrie. Aceste ta­rife vor fi complet eliminate până la 31 de­cembrie 2013. Eliminarea preţurilor regle­mentate pentru consumatorii casnici va începe în 2013 şi se va încheia până în 2017.

De asemenea, Guvernul s-a angajat să creeze o piaţă de tranzacţionare a gazelor, care va fi dezvoltată de OPCOM, operatorul pieţei de energie. Piaţa de tranzacţionare a gazelor trebuie să fie operaţională până la 1 ianuarie 2013. Executivul mai ia în calcul vânzarea către companii şi burse din regiune a acţiunilor pe care le deţine la operatorul pieţei de energie.

Un alt punct important din scrisoarea sem­nată cu FMI face referire la restruc­tu­ra­rea companiilor de stat. Guvernul a ad­mis în faţa FMI că are întârzieri majore la restructurarea companiilor de stat şi numirea managerilor privaţi, singura unitate la care a propus un nou consiliu de administraţie fiind CE Oltenia, unde Exe­cu­tivul recunoaşte însă că sunt "îngrijorări se­rioase" privind persoanele selectate. Gu­ver­nul s-a angajat să reevalueze pro­cesul de la CE Oltenia şi să utilizeze "doar fir­me credibile şi independente" de re­cru­tare. Executivul şi-a asumat şi un nou calen­dar, în care membrii CA şi directorii exe­cutivi ar urma să fie numiţi la Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Furnizare până la sfârşitul lunii iunie, iar numirile pentru membrii CA la Nuclearelectrica, Romgaz şi Complexul Energetic Oltenia vor fi sem­nate până la sfârşitul lunii septembrie, nu­miri urmate de instalarea directorilor exe­cutivi cel târziu la finalul lunii octombrie.
Guvernul a mai căzut de acord cu FMI să dea companiei CFR Infrastruc­tură un îm­pru­mut "punte" pentru plata ariera­telor către furnizorii privaţi de energie. Potrivit celor mai recente date, companiile feroviare de stat înregistrează datorii de 1,2 miliarde lei către furnizorii de electri­citate şi penalităţi de 900 milioane lei. Îm­pru­mutul pentru CFR Infrastructură, pre­văzut în ultima scrisoare de intenţie con­ve­nită de Guvern cu FMI, va fi acordat sub forma unui "împrumut punte", care va fi înlocuit până la sfârşitul lunii octombrie de un împrumut garantat de stat. Gu­ver­nul va emite o ordo­nan­ţă prin care va decide că doar datoria principală faţă de Electrica va fi achitată, în timp ce penalităţile aferente vor fi şterse.
În cazul CFR Călători, Ministerul Fi­nan­ţelor va analiza acordarea până la finalul lunii iunie a unor "compensări" în cuan­tum de 300 milioane lei pentru echi­li­brarea bugetului. În acelaşi timp, Gu­ver­nul promite că până la sfârşitul lunii iunie va semna contracte cu firme de consultanţă pentru numirea, până la finalul lunii septembrie, a manage­men­tului privat la CFR SA şi CFR Călători şi că va închiria sau închide aproximativ 550 kilometri linie de cale ferată.
De asemenea, Guvernul a fost de acord să menţină taxa de clawback în industria farmaceutică pentru a evita acumularea de noi arierate în domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO