Eveniment

Pretul carburantilor fara taxa de drum?

19.12.2002, 00:00 10

Ministerul Industriei si Resurselor analizeaza, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, posibilitatea eliminarii taxei speciale pentru drumuri din pretul de comercializare a carburantilor si achitarea acesteia separat, prin reintroducerea rovignetelor anuale, au declarat ieri surse din industria petroliera.
La discutiile legate de acest subiect participa, de asemenea, reprezentanti ai Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.
"Sunt mai multe variante discutate in acest moment pentru modificarea componentelor de pret ale carburantilor. Una dintre ele este eliminarea taxei de drumuri si achitarea ei separat. De asemenea, se analizeaza si posibilitatea ca toate taxele care acum se platesc prin achizitionarea produselor petroliere sa fie achitate intr-o singura suma", au adaugat sursele citate.
Pretul de comercializare a produselor petroliere la statii este format din doua componente. Una dintre acestea este reprezentata de costurile de productie a carburantilor (pretul de achizitie a titeiului, prelucrarea si distributia acestuia) si, pe de alta parte, o serie de taxe si impozite, si anume accize, TVA, un fond special pentru produse petroliere si un fond special pentru drumuri.
Valoarea fondului pentru drumuri se constituie prin aplicarea unei cote de 125 euro/tona la benzina si 110 euro/tona la motorina asupra pretului cu ridicata la rafinarie, ajungand sa reprezinte, la statii, intre 13 si 14% din pretul de comercializare a carburantilor.
De exemplu, in cazul sucursalei de distributie pentru Bucuresti, Competrol, o valoare de 3.210 lei/litru din pretul benzinelor si de 3.155 de lei/litru din cel al motorinelor este virata pentru constituirea acestui fond. In lei, valoarea acestui fond difera la nivelul sucursalelor, intrucat acestea practica preturi in limita unei diferente de plus/minus cinci% fata de pretul de referinta stabilit de Societatea Nationala a Petrolului Petrom.
"Teoretic, pretul benzinei si al motorinei ar trebui sa scada cu o suma apropiata acestor valori, in cazul in care se va considera oportuna constituirea unei noi modalitati de plata a fondului, prin introducerea vignetelor. In acest moment, insa, doar se discuta despre acest lucru si este posibil ca forma actuala de plata sa se mentina", au mai spus sursele citate.
Rovigneta anuala este un document care atesta dreptul de utilizare a drumurilor nationale de catre persoane fizice sau juridice si este vanduta utilizatorilor pe baza certificatului de inmatriculare. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO