Eveniment

Preţurile industriale au scăzut faţă de octombrie, dar rămân cu 5,4% peste noiembrie 2011

Preţurile industriale au scăzut faţă de octombrie,...

Autor: Ovidiu Tempea

04.01.2013, 10:30 168

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat în noiembrie o scădere cu 0,9% faţă de luna precedentă, dar rămân pe o creştere consistentă, de 5,4%, comparativ cu nivelul din luna corespunzătoare a anului 2011.

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă cât şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut în noiembrie cu 0,6% şi, respectiv, cu 1,8%.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat creşteri de preţ la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,1%). În industria prelucrătoare şi industria extractivă preţurile au scăzut cu 1,1%, respectiv 0,3%. La distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, preţurile s-au situat la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria bunurilor de uz curent (+0,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,2%). Scăderi de preţ s-au înregistrat în industria energetică (-2,9%) şi industria bunurilor intermediare (-0,3%). În industria bunurilor de capital preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au înregistrat o creştere cu 5,4% faţă de luna corespunzătoare din anul 2011.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat creşteri de preţuri comparativ cu noiembrie 2011 la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+19,9%), în industria prelucrătoare (+5,6%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,0%) şi în industria extractivă (+2,6%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri faţă de anul precedent se observă la produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,5%) şi industria energetică (+6,2%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat preţurile produselor din industria bunurilor de capital (+4,1%), industria bunurilor intermediare (+3,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,1%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO