Eveniment

Primăria vrea să reia lucrările la pasajul de la Eroii Revoluţiei după şase ani de întârzieri. Contractul iniţial, anulat din cauza costurilor suplimentare

Primăria vrea să reia lucrările la pasajul de la Eroii Revoluţiei după şase ani de întârzieri. Contractul iniţial, anulat din cauza costurilor suplimentare

Lucrările la pasaj au demarat pentru prima dată în luna ianuarie a anului 2007, executantul lucrării fiind consorţiul Iridex&Sopmet, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 18 luni de la predarea amplasamentului

Autor: Bogdan Alecu

21.08.2012, 00:05 1163

Primăria Capitalei se pregăteşte să reia lucrările la modernizarea intersec­ţiei de la Eroii Revoluţiei, proiectul fiind inclus în bugetul pe anul acesta, la mai bine de şase ani de la demararea acestuia în vara anului 2006.

"Din cauza problemelor de natură contractuală, respectiv solicitarea constructorului de suplimentare a costurilor aprobate iniţial, valoarea acestora depăşind limita legală, contractul a fost anulat în instanţă, urmând să se organizeze o nouă procedură de atribuire pentru lucrările care au rămas de efectuat", au declarat oficialii Primăriei Capitalei.

Municipalitatea s-a judecat cu constructorul căruia i-a fost reziliat contractul pe motiv că a cerut suplimentarea fondurilor pentru o lucrare care nu s-a executat la termen. Primăria Capitalei a cerut la acea vreme executarea unor lucrări suplimentare printre care trei escalatoare şi reconfigurarea structurilor acceselor. Valoarea lucrărilor a fost majorată de la 11 la 18 mil. lei. Iniţial, pasajul trebuia finalizat în 2007 după care în luna mai din 2008, însă termenul nu a fost respectat.

Lucrările la pasaj au demarat pentru prima dată în luna ianuarie a anului 2007, executantul lucrării fiind consor­ţiul Iridex&Sopmet, termenul de finalizare a lucrărilor fiind de 18 luni de la predarea amplasamentului, valoarea proiectului fiind de 11,84 mil. lei.

Iniţial Primăria Capitalei aloca fonduri de 9,7 mil. lei fără TVA (2,7 mil. euro) pentru reconfigurarea Pieţei Eroii Revoluţiei, proiect care presupune lărgirea părţii carosabile, reamplasarea staţiilor de tramvai precum şi realizarea unui pasaj pietonal care să facă legătura între staţiile de tramvai, trotuarul de pe partea cu cimitirul Belu şi staţia de metrou Eroii Revoluţiei.

Pasajul pietonal trebuia să aibă o lungime de 40 de metri şi o lăţime de 4,5 metri, trei căi de acces şi trei lifturi pentru persoanele cu dezabilităţi. În plus, proiectul include şi modernizarea carosabilului, a trotuarelor, refugiilor RATB, dar şi a spaţiilor verzi. În prezent proiectul a fost oprit de câţiva ani, iar ieşirile la suprafaţă ale lucrărilor de la pasajul subteran au fost astupate, lucrările fiind realizate în proporţie de sub 50%.

Primele probleme semnalate la construcţia pasajului au apărut în 2008, când Primăria Capitalei a cerut lucrări suplimentare faţă de cele din contract. În plus, odată cu schimbarea primarului general, noua conducere a considerat prea mare suma aprobată pentru majorarea contractului de construcţie a pasajului. Consiliul primăriei a aprobat la finele mandatului lui Adriean Videanu majorarea de la 11 la 18 milioane de lei, fondurile suplimentare fiind pentru cele trei escalatoare, reconfigurarea structurii de acces, adoptarea unor noi trotuare pavate cu piatră şi noi soluţii pentru acoperirea staţiilor de tramvai.

În vara anului 2006 cinci firme româneşti şi străine au cumpărat caietul de sarcini pentru proiectul de investiţii, însă doar două consorţii au depus ofertele la licitaţia organizată de Primăria Capitalei. Ofertele depuse de asocierea SC Iridex Group Construcţii SRL - Sompet SA şi consorţiul Construcoes Gabriel As Couto SA, Empresa de Construcoes Armandio Carvalho SA, Euro Construct International depăşeau însă valoarea maximă oferită de municipalitate pentru realizarea proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO