Eveniment

Primul efect al Campaniei ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“: Consiliul pentru Combaterea Discriminării dă verdictul: Ora de 40 de minute şi pauza de 5 minute sunt discriminatorii. Avocatul Bogdan Palade: Părinţii pot merge în instanţă pentru a cere daune morale

Autor: Ramona Cornea

07.04.2024, 13:21 1005
„Colegiul director emite recomandarea fermă ca aspectele care generează inechitate să fie înlăturate şi recomandă măsuri compensatorii pentru elevii dezavantajaţi” ♦ Avocat: Părinţii le pot cere primarilor bani pentru meditaţiile copiilor care suferă din ciuntirea programului de şcoală ♦ În campania „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti”, ZF a descoperit că cel puţin 25 de şcoli şi 15.000 de elevi din Bucureşti învaţă astăzi într-un program şcolar cu ore mai scurte decât prevede legea.

Ora de 40 de minute şi pauza de 5 minute sunt discriminatorii, susţine Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în un răspuns transmis Ziarului Financiar. În campania „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti”, ZF a descoperit că cel puţin 25 de şcoli şi 15.000 de elevi din Bucureşti învaţă astăzi într-un program şcolar cu ore mai scurte decât prevede legea.

„În contextul aspectelor semnalate, orice modificare a duratei orei de curs reprezintă în fapt un tratament diferenţiat, întrucât o astfel de diferenţă denotă o nerespectare a unui drept fundamental la educaţie, ceea ce se traduce ca fiind discriminare prin neasigurarea accesului la educaţie în condiţii egale pentru toţi elevii înscrişi in diferite unităţi de învăţământ din sistemul public. Prin raportare la situaţia supusă atenţiei CNCD, Colegiul director recomandă remedierea situaţiei prezentate, într-un termen rezonabil, astfel că emite recomandarea fermă ca aspectele care generează inechitatea în asigurarea dreptului la educaţie în condiţii egale, să fie înlăturată şi, în consecinţă, recomandă să se dispună măsuri compensatorii pentru elevii dezavantajaţi de scurtarea orelor de curs”, a transmis CNCD.

Este important să menţionăm că CNCD a transmis acest mesaj într-un punct de vedere transmis ZF, ci nu este un răspuns la un petiţie, nu are caracter juridic.

„Colegiul director propune identificarea măsurilor care vizează prevenţia şi compensarea inechităţilor manifestate la elevii defavorizaţi, precum şi identificarea timpurie a dificultăţilor de învăţare şi intervenţia individualizată în situaţii precum cea semnalată”, a adăugat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Ziarul Financiar a trimis la CNCD şi la Ministerul Educaţiei aceeaşi solicitare în care a întrebat dacă este sau nu discriminatorie o oră de învăţare de 40 sau 45 de minute pentru un elev de clasa a V-a de la o şcoală publică din Bucureşti faţă de o oră de 50 de minute pentru un alt elev din clasa a V-a de la o alta şcoală publică din Bucureşti.

Ministerul Educaţiei a răspuns şi el la această solicitare şi ne-a cerut să le spunem exact unde am întâlnit această situaţie, să le semnalăm noi, presa, aceste şcoli care nu respectă legea. Cu ajutorul cititorilor noştri, într-o singură zi am strâns 25 de astfel de şcoli din Bucureşti, cu un număr de circa 15.000 de elevi. Această listă este publică de pe 24 martie, dar până acum Ministerul Educaţiei nu a venit cu o reacţie. Vin în schimb cu reacţii din ce în ce mai mulţi părinţi.

„În pauzele de cinci minute copiii nici nu reuşesc să ajungă la baie”; „nu pot mânca un sandviş într-o pauză”, „doamna învăţătoare face tot ce poate ca să termine de predat”, „materie predată pe repede înainte”, „dacă anul acesta învaţă in cancelarie, la anul vor învaţă pe afară” - sunt doar câteva dintre observaţiile primite de ZF de la părinţii care ne-au ajutat sa întocmim lista de 25 de şcoli pe care am trimis-o către Ministerul Educaţiei.

În aceste cazuri, situaţia nu este uşoară nici pentru dascăli. Pauzele de cinci minute nu sunt suficiente nici pentru drumul până la cancelarie şi înapoi.

„Ştiu însă ce înseamnă ore de 40 de minute, cu pauza de cinci minute. Este aproape imposibil să cobori de la etajul 2 şi să alergi să duci catalogul, ca apoi să iei alt catalog şi să alergi la altă clasă. Se mai pierd cinci minute sigur”, spunea anterior pentru ZF Roxana Goga, directorul adjunct al Colegiului Naţional Spiru Haret din Bucureşti.

În luna ianuarie, Ziarul Financiar a început campania editorială care se numeşte „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti”. Am pornit iniţial de la cazul unui părinte ce comenta la o postare de pe Facebook a Primăriei sectorului 6 şi spunea că fiica sa a început clasa întâi în trei schimburi şi acum este clasa a patra. De atunci şi până acum ZF  strâns zeci de cazuri concrete ale unor părinţi care expun public faptul că există în Capitală copii care învaţă ani de zile în trei schimburi, au ore şi pauze mai scurte decât prevede legea, învaţă în containere fără toalete, căldură sau aer condiţionat.

Am vorbit cu profesori, psihologi, directori, avocaţi, părinţi, elevi, autorităţi. Cel mai greu dialog a fost cel cu autorităţile, unul care pare mai mult monolog decât dialog. Ministerul, inspectoratul şcolar din Bucureşti aleg la care întrebări răspund, solicitările primesc răspunsuri parţiale, pline de un limbaj de lemn, greu de „tradus” pentru părinţi şi copii, cei în faţa cărora ar trebui să răspundă aceste instituţii.

Dintre toate primăriile pe care Ziarul Financiar le-a întrebat despre motivele pentru care şcolile din „curtea” lor îi cheamă pe elevi la ore de 40 de minute şi pauze de cinci, doar primăriile din sectorul 1 şi sectorul 2 au răspuns solicitărilor cu motive pertinente şi cu planuri de remediere a situaţiei.

Primăria sectorului 6 este mută încă din decembrie 2023, la fel şi Administraţia Şcolilor din sectorul 6.

La nivelul Ministerului Educaţiei, ultimul factor de decizie din lanţul din învăţământ, cel cu cea mai mare greutate, Ziarul Financiar i-a contactat pe cei cinci secretari de stat pentru a îi întreba despre programul de şcoală în trei schimburi, cu ore de 40 de minute şi pauze de doar cinci minute.

Bogdan Cristescu, Sorin Ion, Kallos Zoltan, Ionel Florian Lixandru şi Gigel Paraschiv au primit o întrebare simplă. „Ce părere aveţi dvs., în calitate de reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, despre faptul că mii de elevi învaţă în trei schimburi şi ce impact credeţi că are acest program asupra lor?”. Niciunul dintre ei nu a răspuns.

Reacţia primită de la CNCD vine să confirme că factorii de decizie din învăţământ trebuie să prioritizeze problemele semnalate de Ziarul Financiar şi de elevii şi de părinţii din Bucureşti care trăiesc această realitate în fiecare zi şi care, conform autorităţii de stat în domeniul discriminării, sunt discriminaţi în şcolile în care învaţă.

ZF s-a adresat Ministerului Educaţiei cu solicitări către biroul de presă, dar şi cu solicitări individuale către secretarii de stat din minister pentru a solicita puncte de vedere in legătură cu programul de şcoală al elevilor din Bucureşti. În conferinţe, datele cerute fizic ministrului şi secretarilor de stat au fost furnizate în mod eronat, iar când le-au fost puse în faţă datele reale am fost întâmpinaţi cu tăcere.


Avocatul BOGDAN PALADE: „Părinţii pot merge în instanţă pentru a cere daune morale, urmând ca apoi să fie obligatorie reluarea cursurilor după programul legal, cu ore de 50 de minute şi pauze de 10 minute. Ei pot face sesizări şi pot depune în instanţă un dosar cu cazul şcolii. Părinţii pot solicita, totodată, şi daune materiale, în cazul în care copiii au făcut meditaţii în toată această perioadă pentru a suplini materia care nu s-a predat la clasă din cauza orelor scurtate. Însă, această situaţie trebuie probată - dacă sunt părinţi care au chitanţe sau facturi, prejudiciul acesta este demonstrat şi intră în categoria daunelor materiale. Părinţii dau în judecată primăriile şi autorităţile care au adoptat acest program cu ore de 40-45 de minute şi pauze de 5 minute.       
Alexandra Matei

 

Campania ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti” a strâns circa 24 de articole