Eveniment

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. În 25 de şcoli din Bucureşti programul de învăţare cu ore şi pauze ciuntite nu respectă legea. Ministerul Educaţiei cere ZF lista şcolilor ca să „verifice şi să remedieze“ acolo unde informaţiile noastre „se verifică“

Autor: Ramona Cornea

24.03.2024, 15:31 888

„În pauzele de cinci minute copiii nici nu reuşesc să ajungă la baie”; „nu pot mânca un sandviş într-o pauză”, „doamna învăţătoare face tot ce poate ca să termine de predat”, „materie predată pe repede înainte”, „dacă anul acesta învaţă in cancelarie, la anul vor învaţă pe afară” – sunt doar câteva dintre reacţiile pe care Ziarul Financiar le-a strâns de la părinţii elevilor care învaţă în şcoli cu astfel de program.

Ministerul Educaţiei, prin vocea biroului de presă, solicită ZF să îi comu­nice „lista unităţilor de învă­ţământ din Bu­cu­reşti care au un program şcolar cu durata orelor de studiu mai redusă decât prevede legea (40 sau 45 de minute la gimnaziu) si pauze mai reduse decât prevede legea (5 minute cu pauza mare de doar 10 minute”.

„Ulterior vom solicita Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti verificarea fiecărui caz în parte şi luarea de măsuri pentru remedierea situaţiilor neconforme”, se arată într-un răspuns primit pe e-mail de ZF la o solicitare transmisă Ministerului Educaţiei şi care are ca punct de plecare modul inegal în care învaţă copiii din Capitală.


ORDIN nr. 4183 din 4 iulie 2022


Calculele ZF, datele de la părinţi şi informaţii de la ISMB arată că sunt cel puţin 25 de şcoli cu program de învăţare în afara prevederilor legale. Ministerul Educaţiei nu le cunoaşte. Sunt cel puţin 10.000 sau 15.000 de elevi în această situaţie, care nu este nouă, este repetitivă şi întinsă pe ani de studii în cazul multor şcoli.

„În pauzele de cinci minute copiii nici nu reuşesc să ajungă la baie”; „nu pot mânca un sandviş într-o pauză”, „doamna învăţătoare face tot ce poate ca să termine de predat”, „materie predată pe repede înainte”, „daca anul acesta învaţă in cancelarie, la anul vor învaţă pe afară” - sunt doar câteva dintre observaţiile primite de ZF de la părinţii care ne-au ajutat sa întocmim lista de astăzi pe care o trimitem către Ministerul Educaţiei.

În aceste cazuri, situaţia nu este uşoară nici pentru dascăli. Pauzele de cinci nu sunt suficiente nici pentru drumul până la cancelarie şi înapoi.

„Ştiu însă ce înseamnă ore de 40 de mi­nute, cu pauza de cinci minute. Este aproape imposibil să cobori de la etajul 2 şi să alergi să duci catalogul, ca apoi să iei alt catalog şi să alergi la altă clasă. Se mai pierd cinci minute sigur”, spunea anterior pentru ZF Roxana Goga, directorul adjunct al Cole­giului Naţional Spiru Haret din Bucureşti.

Ziarul Financiar a strâns din ianuarie 2024 şi până astăzi peste 20 de articole în care prezintă situaţii concrete privind orele de studiu de 40-45 de minute, opinii ale unor psihologi, profesori legat de acest sistem ciuntit, dar cu toate acestea Ministerul Educaţiei ne solicită nouă lista şcolilor. Mai mult, Ziarul Financiar a transmis solicitări fiecărui secretar de stat din Minister legat de acest program şcolar în schimburi, inegal pentru elevii din diferite şcoli.