Eveniment

Producţia industrială a accelerat în februarie faţă de anul trecut, dar ritmul a încetinit faţă de ianuarie

no title

Comenzile noi din industrie, pe piaţa internă şi piaţa externă, au scăzut în februarie, în termeni nominali, cu 16,1% faţă de ianuarie, dar au crescut cu 24,5% comparativ cu aceeaşi lună din 2010. Cifra de afaceri din industrie, pe piaţa internă şi externă, a crescut în februarie cu 26,1% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut şi cu 7% faţă de ianuarie 2011, în principal datorită avansului din industria prelucrătoare.

Autor: Claudia Medrega

10.04.2011, 23:50 43

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatoridin economie, a accelerat în februarie, susţi­nută de cerereaexternă, înre­gistrând o creştere de 12,7% comparativ cu aceeaşiperioadă a anului trecut.

Evoluţia ascendentă a confirmat aşteptările analiştilor,continuând trendul de anul trecut. În ianuarie, creştereaproducţiei industriale a fost de 10,6% comparativ cu aceeaşi lunădin 2010.

"Aşa cum am anticipat, primul trimestru arată o evoluţieputernic po­zitivă pentru acest sector, ce ar putea adăugaaproxi­mativ 0,7 puncte pro­cen­tuale la creş­terea PIB trimestrialajus­tat sezonier în primul trimestru. O astfel de contribuţie arputea fi suficientă pentru ca PIB să înregistreze o expansiune înprimul trimestru în pofida valorilor slabe ale numeroşilorindicatori ce suge­rează o cerere internă redusă", apreciazăanaliştii ING Bank.

Potrivit datelor anunţate de Insti­tutul Naţional de Statistică,producţia in­dustrială a crescut în februarie faţă de aceeaşi lunădin 2010 cu 12,6% ca serie brută şi cu 12,7% ca serie ajustată înfuncţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Tendinţa a fost susţinută de creşterea tuturor sectoarelorindustriale. Industria prelucrătoare a urcat cu 15,1% ca serieajustată, industria extractivă cu 1,5%, iar producţia şi furnizareade energie electrică şi termică, gaze, apă s-a majorat cu 3,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toatecategoriile de bunuri, respectiv în industria bunurilorintermediare (20%, ca serie ajustată), în industria bunurilor defolosinţă înde­lungată (18,8%), în industria bunurilor de capital(14%) în industria bunurilor de uz curent (4,9%) şi în industriaenergetică (1,4%).

Dacă faţă de luna februarie de anul trecut s-a înregistrat oaccelerare a producţiei industriale, comparativ cu ianuarie s-aînregistrat o creştere marginală de doar 0,3%, ritmul încetinind dela cifra revizuită pentru prima lună a anului de 0,8%.

În primele două luni ale anului creşterea producţiei industrialea fost de 11,5%, în serie ajustată, comparativ cu acelaşi intervalde anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24