Eveniment

Renault si Ford asteapta de la autoritati sprijin de peste 700 de milioane de euro

Renault si Ford asteapta de la autoritati sprijin de peste 700 de milioane de euro

Francois Fourmont, directorul general al Renault in Romania : Va spun ca pana in momentul de fata grupul Renault a investit in Romania 1,5 miliarde de euro, in timp ce valoarea totala a subventiilor, ajutoarelor, sub orice forma primite din partea statului roman, fie sub forma de scutire temporara de la plata TVA, cat si subventii, toate acestea se ridica undeva intre 75 si 78 milioane de euro.

12.03.2009, 19:09 52

Grupul Renault a solicitat autoritatilor romane ajutoare de stat de aproape 70 milioane euro, pentru centrul de dezvoltare Renault Technologie Roumanie (RTR) de la Titu si pentru furnizori ai Dacia si Nissan, precum si o garantie de 100 milioane euro pentru un imprumut de la BEI, potrivit oficialilor grupului.

"Dacia si grupul Renault au solicitat ajutoare pe trei planuri", a declarat ieri directorul general al grupului Renault in Romania si al Automobile Dacia, Francois Fourmont, in cadrul conferintei Mediafax Talks about Auto Industry.
Prima componenta este legata de suma de 28 milioane de euro pentru centrul tehnic RTR de la Titu, ajutor care va fi acordat in 2009, 2010 si 2011, iar a doua este tot pentru finantarea acestui centru. "S-a pus problema unei garantii din partea statului roman pentru un imprumut de 100 de milioane de euro de Banca Europeana de Investitii (BEI)", a mai spus directorul general al grupului Renault in Romania.
Surse din cadrul Dacia au declarat ca in prezent negocierile intre statul roman, Dacia si Banca Europeana pentru Investitii se afla intr-un stadiu in care nu se poate oferi niciun comentariu pe aceasta tema, procedura fiind in desfasurare.
"Guvernul lucreaza la un pachet complet de ajutoare si garantii de stat care sa fie acordate companiilor din Romania, in concordanta cu normele europene", a declarat Emil Boc in cadrul conferintei.
Renault a solicitat subventii si pentru o parte din furnizorii Dacia, dar si pentru furnizori ai Nissan din Romania, in valoare de 40 milioane de euro, pentru proiecte de investitii care au o valoare totala de peste 200 milioane de euro.
"Va spun ca pana in momentul de fata grupul Renault a investit in Romania 1,5 miliarde de euro, in timp ce valoarea totala a subventiilor, ajutoarelor, sub orice forma primite din partea statului roman, fie sub forma de scutire temporara de la plata TVA, cat si subventii, toate acestea se ridica undeva intre 75 si 78 milioane de euro", a precizat Fourmont.
Alaturi de Renault, si celalalt producator auto prezent pe piata locala - Ford - ar urma sa primeasca sprijin de la stat de peste 500 mil. euro.
Wolfgang Schneider, vicepresedinte pe probleme guvernamentale si de mediu in cadrul Ford Europa, a declarat saptamana trecuta in cadrul Salonului Auto de la Geneva ca este cel mai probabil ca Ford va primi din partea Bancii Europene pentru Investitii imprumutul in valoare de 400 mil. euro pentru Ford Craiova, deoarece au derulat toate procesele acordarii acestui imprumut. Oficialii Ford au solicitat autoritatilor locale garantarea acestui credit.
Presedintele Ford Europa, John Fleming, a avut la inceputul anului o intrevedere cu premierul Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu, discutiile vizand problema garantarii imprumutului de la BEI. Decizia in acest caz depinde de rezultatul consultarilor cu Comisia Europeana.
Ford Motor Company a aprobat majorarea capitalului social al Ford Romania cu 250 mil. euro de la mai putin de 10 mil. euro la inceputul acestui an, suma reprezentand prima infuzie de capital din programul de investitii anuntat de grupul american.
Statul roman va acorda companiei Ford in perioada 2008-2012 un ajutor de stat de 143 mil. euro din care 17,5 mil. euro in 2008. Ajutorul acordat pentru investitiile Ford in valoare totala de 675 mil. euro a fost autorizat in luna aprilie a anului trecut. Proiectele de investitii vizeaza extinderea, modernizarea si renovarea a doua uzine existente, una pentru productia de autovehicule si una pentru motoare.
Conform unui proiect de ordonanta de urgenta, Ford trebuie sa realizeze in 2009 investitii de 172 mil. euro la uzina de autovehicule si de 5 mil. euro la uzina de motoare.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO