Eveniment

Romania solicita cinci ani de protectie vamala a produselor agricole

11.02.2003, 00:00 12

Romania a solicitat Uniunii Europene o perioada de tranzitie de cinci ani, pana la data de 31 decembrie 2011, pentru a adopta masuri de salvgardare la importul de produse agricole din statele membre ale UE, daca acestea produc perturbari ale pietei interne, a declarat, ieri, Valeriu Steriu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
"Din pacate, Romania exporta materii prime si importa produse agricole, fiind singura tara din din zona care inregistreaza deficit la comertul cu produse agricole", a spus Steriu.
Secretarul de stat a precizat ca, anul trecut, deficitul comercial inregistrat la comertul cu produse agricole in relatia cu Uniunea Europeana a fost de 221 milioane de euro, fata de 155 milioane de euro, anul anterior. De asemenea, deficitul s-a situat la un nivel de 188 milioane de euro in relatia cu statele din CEFTA,  fata de 228 milioane de euro in 2001.
Potrivit oficialului din MAAP, un momoment foarte dificil pentru Romania va fi anul 2004, cand tarile din CEFTA vor deveni membre ale Uniunii Europene. El a aratat ca este probabil ca produsele din Comunitatea Eeuropeana sa fie valorificate pe pietele din aceste tari, iar produsele statelor CEFTA sa patrunda pe pietele din Estul Europei.
"Anul 2004 va fi prima provocare pentru care producatorii romani trebuie sa fie pregatiti. Ministerul Agriculturii ii va sprijini pe producatori, insa acest ajutor va fi de scurta durata. UE va liberaliza din ce in ce mai mult comertul cu produse alimentare. Este mai bine sa aiba loc o liberalizare graduala decat totala", a mai spus Steriu.
In conformitate cu angajamentele sale in Organizatia Mondiala a Comertului, Romania poate acorda subventii la exportul a 13 categorii de produse agricole. Pana in prezent au fost acordate prime de export, pe perioade limitate de timp, pentru un numar redus de produse cum ar fi grau, porumb si carne de pasare.

Crestere a taxelor la zahar
Taxele vamale la importurile de zahar ar putea fi majorate, pana la sfarsitul lunii februarie, in vederea stimularii productiei interne de sfecla de zahar si a sustinerii investitiilor realizate in sectorul de prelucrare, a adaugat Valeriu Steriu. "Decizia ar putea fi luata chiar saptamana viitoare, pentru ca sezonul de insamantari va incepe foarte curand. Exceptia ar putea-o constitui Uniunea Europeana, in relatie cu care este  posibil sa fie mentinuta taxa actuala, de 18,8%, pentru un contingent de 20.000 de tone, data fiind ponderea redusa a acestor importuri in total", a spus Steriu.
Secretarul de stat a precizat ca Romania importa, anual, 400.000 de tone de zahar brut, in valoare de 200 de milioane de dolari, in special din tari din America de Sud. Din zaharul brut, la prelucrare se pierde aproximativ 10% din cantitate.
Productia interna de zahar din 2002 a fost de 67.000 de tone, in crestere cu 17.000 de tone, fata de anul anterior. Pentru acest an, productia este estimata la aproximativ 100.000 de tone.
 Mihai Lungu, presedintele Asociatiei Nationale Interprofesionale Zaharul, a declarat ca majorarea taxelor vamale la importurile de zahar, alaturi de celelalte masuri de protectie solicitate in memorandum incheiat in luna decembrie 2002 cu Ministerul Agriculturii, poate contribui la revigorarea sectorului.
Asociatia Nationala Interprofesionala Zaharul si Patronatul Zaharul au cerut, in luna ianuarie, Guvernului, sa majoreze, in cel mai scurt timp, taxele vamale pentru importurile de zahar brut si zahar alb. De asemenea, patronatele au solicitat Executivului sa elimine scutirile de taxe vamale acordate importatorilor de zahar rafinat din zonele defavorizate si sa introduca un contingent anual pentru importurile din Republica Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO