Eveniment

Romanii au cheltuit 470 mil. euro pe vacante in strainatate in semestrul I

Romanii au cheltuit 470 mil. euro pe vacante in strainatate in semestrul I
22.08.2007, 18:51 21

Turistii romani au cheltuit aproape jumatate de miliard de euro pe vacante in strainatate numai in primul semestru al acestui an, cu 22% mai mult fata de primul semestru din 2006, conform datelor Bancii Nationale.
Practic, cheltuielile turistilor romani pentru vacante in strainatate au atins un record absolut in primul semestru al acestui an, fiind de doua ori si jumatate mai mari decat in primul semestru din 2003, spre exemplu.
Cresterea acestor cheltuieli a fost continua, exprimata in euro, inca din 2002. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), numarul iesirilor turistilor romani in strainatate a crescut in primul semestru cu 23%, pana la 4,7 milioane.
In acelasi timp insa, cheltuielile strainilor pentru vacante in Romania au inregistrat in primul semestru prima scadere din ultimii 5 ani: cu 3%, pana la 381 milioane de euro.
Evolutia a fost cu atat mai surprinzatoare pentru operatorii din turism, cu cat numarul sosirilor turistilor straini in Romania a crescut in primul semestru, conform INS, cu 18%. Impreuna, aceste doua tendinte (reducerea incasarilor de la straini si cresterea cheltuielilor romanilor) au dus la cel mai mare deficit inregistrat de Romania din serviciile de turism international din ultimii 7 ani (88 de milioane de euro, fata de un excedent de 9 milioane de euro inregistrat la jumatatea anului trecut).
Conform agentiilor de turism, destinatiile preferate de vacanta ale majoritatii romanilor sunt Bulgaria, Grecia, Spania si Italia. Mai nou, spun reprezentantii agentiilor, romanii au inceput sa practice turismul de weekend in capitalele europene.
O alta tendinta in comportamentul turistic al romanilor a fost evidentiata prima data anul trecut, dar operatorii din turism o asteapta si anul acesta: turismul in afara sezonului. Romanii au inceput sa prefere vacantele in extrasezon, in lunile de toamna (septembrie, octombrie), cand pachetele turistice (mai ales pentru tari exotice) sunt mai ieftine, iar conditiile meteo sunt mai suportabile decat in mijlocul verii.
Integrarea in Uniunea Europeana a creat insa si alte tendinte in turismul din regiune. De exemplu, numarul turistilor bulgari care viziteaza Romania s-a dublat in primele sapte luni din 2007 fata de anul trecut.
De asemenea, numarul romanilor care viziteaza Bulgaria si Ungaria a crescut semnificativ, datorita relaxarii conditiilor de trecere a frontierei.


Incasarile hotelurilor bucurestene de cinci stele, aproape 100 mil. euro

Cele sase hoteluri de cinci stele care functionau anul trecut pe piata din Bucuresti au raportat la finele lui 2006 afaceri totale de 335 mil. lei (95 mil. euro), in crestere cu circa 8% fata de 2005, potrivit rezultatelor transmise Ministerului Economiei si Finantelor. Anul trecut, pe primul loc s-a mentinut JW Marriott. Proprietarul unitatii, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, a consemnat o cifra de afaceri de 130,19 mil. lei (37 mil. euro), in crestere cu aproape 6% fata de 2005, si un profit net de 51,76 mil. lei (14,7 mil. euro), in urcare cu 1%.
JW Marriott este deocamdata si cel mai mare hotel de cinci stele din Bucuresti, cu aproape 380 de camere si 23 de apartamente, la care se adauga o galerie comerciala, spatii de conferinte si restaurante. Locul doi in clasament a fost ocupat, potrivit datelor Ministerului Finantelor, de Athenee Palace Hilton (19 mil. euro), urmat de Howard Johnson Grand Plaza (13,7 mil. euro), Intercontinental (13 mil. euro), Crowne Plaza (10,4 mil. euro) si Casa Capsa (1,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO