Eveniment

Salariile bugetarilor ar putea creste cu 10%

17.01.2008, 19:36 13

Salariul mediu al celor 1,39 milioane de angajati din sectorul bugetar va creste in acest an cu circa 10%, in una sau doua etape, majorare care presupune o suma mai mare de la buget fata de anul trecut de 1,3 miliarde de lei, fondul total de salarii urmand sa urce la 27,75 miliarde de lei (8 miliarde de euro, la un curs de 3,5 lei/euro), au declarat surse din Ministrul Muncii (MMSSF), citate de agentia Mediafax.
Cresterile salariale vor fi acordate diferentiat pe categorii de personal, indexarea medie fiind de 4,5% in luna aprilie si, pentru unele categorii, o majorare cu 9,1% in luna octombrie. Astfel, profesorii, medicii si functionarii publici vor beneficia anul acesta de o majorare salariala de circa 14%, in timp ce magistratii, militarii, politistii si unii functionari din penitenciare vor avea salarii mai mari doar cu 4,5%.
Tot ieri, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat, citat de Mediafax, ca majorarile salariale din sectorul bugetar ar trebui sa fie de "o singura cifra", pentru a asigura predictibilitatea cheltuielilor bugetare si a nu afecta dezechilibrele macroeconomice. El a mai precizat ca propunerile de majorari salariale pe fiecare sector vor fi definitivate saptamanile viitoare.
In cadrul sedintei de Guvern de ieri, premierul Tariceanu a declarat ca majorarea salariilor bugetarilor ar trebui corelata "cu performanta economica si cu productivitatea".
"Cea mai facila abordare ar fi cea politica, electorala. O crestere generoasa a salariilor ar aduce voturi. Insa trebuie sa adoptam o atitudine responsabila pentru ca nu vreau sa dam cu o mana si sa luam cu alta", sustine premierul.
In ultimii ani, functionarii publici au fost bugetarii cu cele mai mari salarii, dar si cu cele mai mari cresteri salariale. Incepand cu 2005, salariile acestora au inceput sa creasca mult peste media din economie. Anul trecut (pe primele 11 luni), salariul mediu al functionarilor era de 531 de euro, cu 73% mai mare decat media de economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO