Eveniment

Se adună norii de furtună: Economia Japoniei se contractă în mod neaşteptat după scăderea yenului

Se adună norii de furtună: Economia Japoniei se...

Autor: Dorin Oancea

15.11.2022, 13:09 72

Economia Japoniei s-a contractat în mod neaşteptat, pe fondul creşterii costului vieţii, care a afectat creşterea consumului, scrie BBC. 

Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu o rată anuală de 1,2% în trimestrul III.

Populaţia a redus cheltuielile pe fondul temerilor legate de o încetinire globală şi pe fondul scumpirii importurilor din cauza yenului slab.

Cu toate acestea, economiştii se aşteaptă ca cea de-a treia mare economie a lumii să evite recesiunea pe măsură ce îşi revine în acest an.

Odată cu încetinirea economiei globale şi creşterea inflaţiei în întreaga lume, Japonia s-a confruntat cu dificultăţi, în condiţiile în care moneda sa s-a depreciat în raport cu dolarul american.

Luna trecută, yenul a atins un nou minim al ultimilor 32 de ani în raport cu dolarul, ceea ce a dus la creşterea preţurilor bunurilor importate, de la petrol la alimente.

Scăderea yenului din ultimele luni a fost determinată de diferenţa dintre ratele dobânzilor din Japonia şi SUA.

Începând cu luna martie, Rezerva Federală a SUA a majorat agresiv principala rată a dobânzii, în încercarea de a combate inflaţia.

Între timp, Banca Japoniei a menţinut dobânda cheie sub zero.

Ratele mai ridicate ale dobânzii tind să facă o monedă mai atractivă pentru investitori.Prin urmare, există mai puţină cerere pentru monedele din ţările cu rate mai mici, iar valoarea acestor monede scade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO