Eveniment

Statele Europene sunt revoltate după ce un diplomat chinez de top a pus sub semnul întrebării nu doar suveranitatea Ucrainei, ci a tuturor ţările fost-sovietice

Statele Europene sunt revoltate după ce un diplomat...

Autor: Ştefan Stan

24.04.2023, 11:42 203

Franţa, Estonia, Letonia şi Lituania şi-au exprimat consternarea după ce ambasadorul Chinei la Paris a pus sub semnul întrebării suveranitatea nu numai a Ucrainei, ci şi a tuturor fostelor republici sovietice, inclusiv a statelor baltice.

Comentariile lui Lu Shaye, făcute într-un interviu televizat vineri seara târziu, ridică noi întrebări cu privire la încrederea pe care preşedintele francez, Emmanuel Macron, a pus-o în China pentru a acţiona ca mediator între Rusia şi Ucraina.

Lu fusese întrebat dacă consideră că peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina în conformitate cu dreptul internaţional.

"Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, în conformitate cu dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană", a declarat Lu.

Comentariile lui Lu au părut să ignore suveranitatea ţărilor, inclusiv, în mod ironic, a Rusiei, care s-au recunoscut reciproc în mod oficial după dizolvarea Uniunii Sovietice şi care sunt reprezentate la Naţiunile Unite şi în organizaţiile europene de securitate.

Întrebat dacă Crimeea face parte din Ucraina, el a spus că răspunsul depinde de poziţia fiecăruia şi că nu este atât de simplu.

El a adăugat: "Există o istorie aici în care Crimeea a făcut parte iniţial din Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice".

Franţa a reacţionat oficial spunând că a auzit cu consternare remarcile sale şi a cerut să ştie dacă acestea reflectă poziţia oficială a Chinei, "ceea ce sperăm să nu fie cazul".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24